Euroliikutuksen vallassa

Monday, 18. May 2009     0 comment(s)
Hanna Ojanen
Visiting Researcher - The European Union research programme

Tunnustan: olen aina liikuttunut euroviisuista. Jo Eurovision tunnusmusiikki saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä.

Mikä sitten niin liikuttaa niissä aina yhtä sekalaisissa schlagereissa ja vuodesta toiseen toistuvissa estradin yli- ja alilyönneissä? Se, että ne eivät kuitenkaan koskaan toistu aivan samanlaisina. Euroviisuista näkee, kuinka Eurooppa kasvaa, menee eteenpäin. Euroviisuissa on aina kevät ja ystäviä tulee mukaan aina vain enemmän ja kauempaa. Ja kaikki noudattavat samoja sääntöjä, asettuvat yhtälailla naurunalaisiksi ja yhtälailla toinen toistensa vapaasti arvosteltaviksi.

Azerbaidžan ja Armenia saivat juuri Euroopan unionilta tylyn vastauksen pyynnölleen tulla mainituiksi eurooppalaisina maina virallisissa niin sanotun Itäisen kumppanuuden (vai oliko se sittenkin ”etäinen kumppanuus”?) asiakirjoissa. Euroviisuissa kukaan ei kyseenalaista niiden mukanaoloa. Ja molemmat sijoittuivat taas tänä vuonna kymmenen parhaan joukkoon.

Euroviisut ovat tainneet ennenkin osoittaa suurempaa suvaitsevaisuutta kuin mihin EU on kyennyt. Ne ovat myös osoittaneet EU:n tulevaa suuntaa. Euroviisut ovat askeleen tai pari EU:ta edellä. Niissä on sellaista toivoa, jota EU ei aina osaa ilmentää.

Tänä vuonna menestyivät erityisesti Norja ja Islanti. Seuraava EU:n laajentuminen taitaakin tapahtua sillä kulmalla. Ja nähdäänkö pian entistä säännöllisempinä vieraina myös Välimeren etelärannikon maita? Odotan uusia osallistujia taas ensi vuodelle ja sitten taas liikutun siitä, kuinka suuri Eurooppa onkaan, ja kuinka tolkuttomia showesityksiä siitä irtoaakaan!

Mutta kuinka käy niille, jotka jäävät pelistä pois? Italialle on pitkään riittänyt oma kansallinen viisukilpailunsa. Valinta sekin – mutta uhkaako Italiaa unohtuminen? Toivottavasti euroviisut eivät tässä heijasta tulevaisuutta EU:ssa. Siellä olisi toden totta parempi, että Italian mukanaoloa pidettäisiin tärkeänä ja sen perään kyseltäisiin, jos sitä ei näkyisi. Viimeksi sitä osattiin huippukokouksessa odotella ainakin vielä yhteiskuvaan.

P.S. Olisi mukava, jos Azerbaidžanille sovittaisiin meille suomalaisille yksinkertaisempi kirjoitusasu. Yhteisiä menoja alkaa olla jo niin paljon, että maan nimi olisi hyvä saada helposti kirjoitettua. Näyttäisikö ’Aserbaitsan’ liian karulta? 

 

Maiden ensimmäinen osallistuminen Eurovision laulukilpailuihin

sininen=1950-luvulla, vihreä=1960-luvulla, keltainen=1970-luvulla, punainen=1980-luvulla, violetti=1990-luvulla ja oranssi=2000-luvulla

Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurovision_laulukilpailu

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit