Pääministeri Putin ja ahneet "oligarkkitorakat"

Tuesday, 9. June 2009     0 comment(s)

Talous- ja finanssikriisin aikana on puhuttu paljon siitä, miten kriisi on iskenyt erityisen pahasti Venäjälle, jonka talous on rakentunut luonnonvarojen ympärille. Pitkään on asiantuntijoiden keskuudessa myös spekuloitu, sitä johtaako talouskriisi Venäjällä myös jonkinlaisiin sosiaalisiin tai jopa poliittisiin myllerryksiin. Lähteekö kansa kaduille protestoimaan ja vaatimaan muutostoimia hallinnolta? Merkkejä protesteista oli nähtävissä jo talvella Venäjän Kaukoidässä, mutta viime viikolla pienen Pikaljevon kaupungin väki lähti kaduille. Pikaljevo sijaitsee 270 kilometrin päässä Pietarista, Leningradin alueella.

Samaan aikaan Pietarissa oli käynnissä 13. kansainvälinen talousfoorumi, johon osallistui tuhansia talouselämän vaikuttajia, valtioiden päämiehiä (mm. presidentti Tarja Halonen) ja useita venäläisiä ministereitä. Pääpuhujana foorumissa oli Venäjän presidentti Dmitri Medvedev. Pääministeri Vladimir Putin ei osallistunut koko foorumiin, mutta onnistui silti olemaan foorumin epävirallinen pääpuheenaihe toimillaan Pikaljevon kaupungissa.

Pikaljevon kaupunki on pieni 22000 asukkaan kaupunki, jossa ensimmäinen kaupungin kolmesta tehtaasta suljettiin jo tämän vuoden tammikuussa. Tämä aiheutti dominoefektin ja kaksi muutakin tehdasta on jouduttu sulkemaan ja lomauttamaan työntekijät. Venäläinen media on kevään aikana satunnaisesti uutisoinut Pikaljevon huononevasta tilanteesta, kunnes viime viikolla katkaistiin lämpimän veden jakelu kaupunginhallinnon maksamattomien laskujen takia. Tämä jakelun loppuminen sai kaupungin asukkaat kapinoimaan ja samalla myös tiedotusvälineet ja pääministerin saapumaan Pikaljevoon.

Alue- ja kaupunginhallinnon edustajat eivät olleet lainkaan ilahtuneita pääministerin vierailusta ja olivatkin ehdottaneet, että pääministerille esiteltäisiin uutta, vasta-avattua tehdasta lähistöllä, mutta pääministeri vaati päästä katsomaan suljettua tehdasta Pikaljevoon. Heti tehtaalla pidetyssä kokouksessa pääministeri lupasi, että tehdas avataan uudestaan ja kevään palkkarästit maksetaan vielä saman päivän aikana.

Suljetun tehtaan pääomistaja on yksi Venäjän tunnetuimmista oligarkeista, Oleg Deripaska. Uutislähetyksessä näytettiin miten pääministeri Putin nöyryytti Deripaskaa televisiossa ja vaati tätä aloittamaan alumiinin toimittamisen Pikaljevoon, jotta tehdas voisi aloittaa toimintansa uudelleen. Television uutislähetyksessä Putin penäsi oligarkilta allekirjoitusta materiaalintoimitussopimukseen. Samalla Putin vaati tehtaiden omistajia tapaamaan työläisiä ja peräänkuulutti omistajilta sosiaalista vastuuta ja nimitti omistajia ahneiksi torakoiksi. Uutisen lopuksi televisiossa näytettiin Pikaljevon asukkaiden ympäröivän pääministeriä ja huutavan kiitoksia.

Pikaljevon tapaus on Putinilta ja hänen tukijoukoltaan erinomainen PR-tempaus, mutta oliko Pikaljevo vain yksittäistapaus vai vain ensimmäinen monesta? Asiantuntijat aloittivat heti kiistelyn asiasta, ja todellakin näyttää siltä, että Putinin toimet rohkaisevat nyt muiden talouskriisistä kärsineiden pikkukaupunkien asukkaita valtaamaan kadut ja odottamaan pääministerin tukea. Siperian Baikal-järven rannalle Irkutskiin on jo tullut mielenosoittajia Baikalsk-nimisestä kaupungista protestoimaan myös samaisen Deripaskan omistaman tehtaan sulkemisen tähden.

Talouden asiantuntijat Pietarin talousfoorumissa yrittivät ennakoida Venäjän talouden suuntaa tulevaisuudessa ja monet asiantuntijat, talousministeri Kudrin mukaan lukien, ennusti, ettei talous ole vielä käynyt pohjalla ja talouskehitys saattaa näyttää W-kirjaimelta – nousua seuraa taas uusi lasku. Vaikka makrotasolla tällä hetkellä Venäjän talous hyötyykin nousevasta ja korkeammasta öljyn hinnasta, mikrotasolla valitettavasti tulee varmasti vielä uusia Pikaljevoja.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit