Miliband suk(k)uloi Moskovassa

Tuesday, 10. November 2009     1 comment(s)
Sinikukka Saari
Senior Research Fellow - The EU's Eastern Neighbourhood and Russia research programme

Britannian ulkoministeri David Miliband kävi viime viikolla Moskovassa lämmittelemässä maansa suhteita Venäjään. Tämä oli ensimmäinen Britannian ulkoministerivierailu Moskovaan viiteen vuoteen. Suhteet ovat olleet umpisolmussa käytännössä siitä saakka kun entinen FSB:n everstiluutnantti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin radioaktiivisella poloniumilla Lontoossa marraskuussa 2006. Britannian syyttäjäviranomaiset nostivat pian syytteen Litvinenkon entistä kollegaa Andrei Lugovoita vastaan, mutta Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan perustuslakiinsa vedoten. Brittien ärtymys kasvoi entisestään kun Lugovoi valittiin Zhirinovskin Liberaalidemokraattisen puolueen listalta kansanedustajaksi Venäjän duumaan joulukuussa 2007. Lumipallo lähti kierimään ja kasvoi nopeasti. Venäjä syytti Britanniaa rikollisten oligarkkien suojelusta, sen diplomaatteja vakoilusta ja pakotti British Councilin sulkemaan toimipisteitä ympäri Venäjää. Britannia puolestaan kiristi viisumipolitiikkaansa ja lopetti kaiken yhteistyön Venäjän turvallisuuspalvelun kanssa.

Nyt tasan kolme vuotta myrkytystapauksen jälkeen ulkoministerit Miliband ja Lavrov tapasivat ja totesivat sivistyneesti, että Lugovoi-kysymyksessä maat vieläkin ’agree to disagree’. Neuvottelujen pääpaino oli muissa aiheissa: Afganistanissa, Iranissa ja ydinaseiden leviämisen estämisessä sekä Lähi-idän rauhanneuvotteluissa.

Britannia näyttää hamuavan samaa reset-nappulaa Venäjä-suhteissaan kuin Yhdysvallat. Tämä on positiivista ja tarpeellista. Siitä huolimatta, että Britannia ja Venäjä eivät tule toimeen virallisella tasolla, ovat maat yllättävän läheisiä käytännössä. Menestyneet venäläiset lähettävät lapsensa opiskelemaan Britannian sisäoppilaitoksiin ja eliittiyliopistoihin - Lavrovin oma tytär opiskeli London School of Economicsissa – ja harrastavat ostosmatkailua sekä sijoittavat vapaa-ajan asuntoihin Lontoon parhaimmilla alueilla. Suur-Lontoon alueella asuu noin 250 000 venäläistä. Toisaalta, suurin osa ulkomaisista sijoituksista Venäjälle tulee Britanniasta. Venäjällä toimii yli 400 englantilaista yritystä, joista monet näkyvät vahvasti venäläisessä katukuvassa. Viime vuosien kireät suhteet ovat hankaloittaneet ihmisten ja yritysten välisiä suhteita, mistä ei varmasti ole hyötynyt kukaan. Liennytys maiden suhteissa on tervetullutta.

David Milibandin matkan merkittävin tapahtuma liittyy kuitenkin yksityiselämään. Ulkoministeri tapasi Moskovassa pitkään kadoksissa olleen 87-vuotiaan sukulaisensa Sofia Davidovna Milibandin. Sofian puolanjuutalainen isä David muutti 1900-luvun alussa Varsovasta Moskovaan kun taas David Milibandin isoisä Samuel matkusti Varsovasta Brysseliin, josta hän muutti vielä toista maailmansotaa pakoon Englantiin. Sukulaisten yhteydet musertuivat myöhemmin rautaesiripun alle.

Sofia ’löytyi’ runsas kuukausi sitten David Milibandin veljen Edin – joka myös toimii ministerinä Brownin hallituksessa – vieraillessa Echo Moskvyn radio-ohjelmassa virkamatkansa yhteydessä. Sofia soitti radio-ohjelmaan ja esitteli itsensä. Radiokeskustelun jälkeen Milibandit järjestivät tunteellisen jälleennäkemisen Sofian moskovalaisessa kerrostaloasunnossa. Nyt isoveli Davidkin pääsi vihdoin tapaamaan Sofiaa. Tapaamisen jälkeen David Miliband twiittasi: ’Just out of meeting my tireless 87 year old (new) relative Sofia. Wonderful lady. Seen everything.’

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discussion (1 comments)

12.11.2009, Jouni Pulli
 

Sinikukka Saari tuo blogimerkinnässään erinomaisen selkeästi esille venäläisten käytännönläheisen ja päämäärätietoisen käyttäytymisen, jossa kieltämättä on mukana aimo annos itsekkyyttäkin. Samansuuntaista pragmaattista venäläistä toimintatapaa painotti Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Støre puhuessaan 10.11.2009 Pohjola-Nordenin "Pohjoismaat ja Venäjän markkinat" -seminaarissa mm. seuraavasti: "Generelt sett opplever jeg også at Russland ”fungerer” i et interessebasert, praktisk samarbeid, og at vi greier å arbeide oss fram til pragmatiske løsninger. Også når vi i utgangspunktet ikke er enige." (Linkki puheeseen: http://www.pohjola-norden.fi/filebank/736-Store.pdf)

Toivokaamme, että myös Suomessa panostetaan käytännön yhteistyöhön Venäjän kanssa niin, että saavutettaisiin mahdollisimman monia molempia osapuolia käytännössä hyödyntäviä tuloksia, vaikkapa Sallan rata ja Kemijärvelle logistiikkakeskus palvelemaan Barentsin alueen yhteistyötä tavaraliikenteessä Rotterdamista, Kemin, Kemijärven ja Murmanskin kautta Aasiaan sitten kun Koillisväylä saadaan käyttöön.

Tällä tavoin saisimme Pohjoisen ulottuvuuden palvelemaan paitsi EU:ta myös EU:n ja Venäjän, Venäjän ja Aasian sekä EU:n ja Aasian välistä yhteistyötä käytännössä luoden samalla tuhansia työpaikkoja Suomeen ja lähentäen EU:ta ja Venäjää.

Shtokmanin valtavaa projektia tulisi myös meillä hyödyntää. Tässä onnistunemme parhaiten yhteistyössä Norjan ja Venäjän kanssa.

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit