Connie Hedegaard jatkaa työtä Kööpenhaminassa

Wednesday, 16. December 2009     0 comment(s)
Lotta Numminen
Researcher
International Politics of Natural Resources and the Environment research programme

Kööpenhaminan ilmastoneuvottelujen puheenjohtaja oli tähän päivään asti tanskalainen Connie Hedegaard. Ilmastoneuvottelujen vetovastuu kuitenkin vaihtui ja uudeksi puheenjohtajaksi tuli pääministeri Lars Løkke Rasmussen. Siten neuvotteluissa seurattiin YK:n etikettiä. Hedegaard kuitenkin jatkaa tiiviisti neuvottelujen keskeisenä taustavaikuttajana. Hän on profiloitunut ilmasto- ja energiatoimijana viimeisten viiden vuoden aikana, mutta vasta Kööpenhaminan kokouksen lopputulos sinetöi hänen kansainvälisen ilmasto-osaamisensa.

Connie Hedegaard aloitti poliittisen uransa 23-vuotiaana Tanskan kansankäräjillä vuonna 1984. Vuonna 1990 hän jätti politiikan yli vuosikymmeneksi ja vaihtoi toimittajan uralle. Takaisin politiikkaan Hedegaard palasi vuonna 2004, jolloin hänen poliitikon uransa lähti rakettimaiseen nousuun.

Hedegaardista tuli vuonna 2004 Ander Fogh Rasmussenin johtaman hallituksen ympäristöministeri. Siitä lähtien Tanskan ilmasto- ja ympäristöpolitiikka on muuttunut dramaattisesti. Vuonna 2001 valtaan noussut Rasmussenin hallitus leikkasi lähes ensi töikseen ympäristöministeriön budjettia ja nimitti Bjørn Lomborgin, kiistellyn toisinajattelijan, ympäristövaikutusten arvioinnista vastaavan keskuksen johtoon.

Hedegaardin ministerinpaikka olikin Rasmussenin hallituksessa useammin kuin kerran vaakalaudalla. Hän uhkasi jättää työnsä, mikäli hallitus karsisi ympäristöministeriön määrärahoja, mutta sai lopulta käyttöönsä miljardi kruunua ja päätti jäädä. Hedegaardin maine ryvettyi myös miehensä hämärien rahasotkujen takia. Vaikka Rasmussenin hallitus alkutaipaleellaan väheksyi ilmasto- ja ympäristöasioita, Tanska haki ilmastoneuvottelujen isännyyttä jo vuonna 2007 – paljon Hedegaardin ansiosta. Hän teki ympäristöministerinä Greenland Dialogue –nimisen aloitteen. Sen nimissä on kutsuttu ympäristöministereitä eri puolilta maailmaa vuosittaiseen, epämuodolliseen ilmastokeskusteluun. Tänä vuonna hän kutsui ministerijoukon Grönlannin mannerjäätikön sulavalle reunan äärelle.

Vuonna 2007 Hedegaard siirtyi Tanskan ensimmäiseksi ilmasto- ja energiaministeriksi. Tuolloin hän esitteli Tanskan uuden energiapolitiikan vuosille 2008-2011. Sen myötä Tanskasta tuli maailman ensimmäinen valtio, joka sitoutui energiankulutuksen kokonaisvaltaiseen vähentämiseen kahdella prosentilla vuoteen 2011 mennessä. Ministerin paikalta Hedegaard siirtyy EU:n ensimmäiseksi ilmastokomissaariksi. Hän on tulevaisuudessa koko unionin ääni ilmastokysymyksissä. Tämä salkku on yksi komission raskaimmista.

Parin viime vuoden aikana Hedegaard on kuitenkin tehnyt Kööpenhaminan kokousta edeltävää työtä kulisseissa. Hän on tavannut valtiopäämiehiä, kansalaisjärjestöjen edustajia ja tutkijoita. Työ kulminoituu nyt Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Tällä viikolla Kööpenhaminaan saapuvat ministerit ja loppuviikosta valtioiden päämiehet. Ilmastokokouksen järjestelyjä on kritisoitu ja jopa sopimuksen muotoseikoista on kiistelty. Kööpenhaminan kokouksen viimeiset päivät ovat ratkaisevia siinä, miten Connie Hedegaardin ponnistelut palkitaan. Hän on näinä päivinä valtavan poliittisen paineen alla – Kööpenhaminan aikarajan on pidettävä.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit