Suomesta EU:n arktinen lipunkantaja?

Monday, 8. February 2010     0 comment(s)
Lotta Numminen
Researcher
International Politics of Natural Resources and the Environment research programme

Euroopan parlamentin varapuhemies, Diana Wallis, on jo pitkään ajanut nykyistä vahvempaa eurooppalaista politiikkaa arktiselle alueelle. Hän nostaa kirjoituksessaan Kalevassa (4.2.2010) esille kiinnostavan aiheen: Suomen profiilin korottamisen EU:n arktisissa kysymyksissä. Wallis korostaa Suomen asemaa arktisena maana, jolla ei ole Jäämeren rantavaltioiden tapaan omia etuja ajettavanaan. Suomella on myös pitkä historia kansainvälisestä diplomatiasta erityisesti venäläisten kanssa. Muun muassa näiden ominaisuuksiensa takia Suomesta voisi Wallisin mukaan tulla erinomainen silta Euroopan unionin instituutioiden ja jäsenvaltioiden välille.

Diana Wallis linjaa kirjoituksessaan myös Suomen mahdollisia tavoitteita EU:n ja arktisen alueen välittäjänä. Ensinnäkin Suomen tavoitteena voisi olla niiden ehtojen sinetöiminen, joiden pohjalta viime vuonna torjuttu EU:n hakemus tarkkailijan asemasta Arktisessa neuvostossa voitaisiin hyväksyä. Toiseksi Suomen voisi tavoitella suunniteltua Euroopan arktista tietopalvelukeskusta itselleen.

Maaliskuussa Euroopan parlamentti keskustelee jälleen arktisen alueen politiikasta. Silloin Suomella on mahdollisuus osoittaa aktiivisuutta ja ottaa ensimmäiset askeleensa koko Unionin arktisena lipunkantajana.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit