Valaanpyyntikiista on politisoitunut liikaa

Tuesday, 23. February 2010     0 comment(s)
Kristian Kurki
Research Assistant

Australia uhkaa viedä Japanin kansainvälisen oikeuden eteen, ellei tämä syksyyn mennessä keskeytä valaanpyyntiään. Asian esitti Australian pääministeri Kevin Rudd. Uhkavaatimus nousi laajalti otsikoihin Japanissa ja kuohuttaa tunteita Japanin isänmaallisissa piireissä.

Japanin ulkoministeri Okada kuvasi tilannetta ”valitettavaksi”, sillä kaikesta päätellen pyynti - ja samalla kiista - tulee jatkumaan. Ja valitettava tilanne se onkin, sillä valaanpyyntikiista on politisoitunut siihen pisteeseen, ettei se koske enää valaskantojen hyvinvointia. Väärinkäsityksiä ja puolitotuuksia esiintyy sekä valaanpyyntiä vastustavien että sitä kannattavien keskuudessa. Kiistassa ei enää neuvotella vaan siinä kilpaillaan.

Valaskantojen pienentyminen nykyisiin mittasuhteisiinsa johtuu länsimaiden hillittömästä valaanpyynnistä, jonka annettiin jatkua 1980-luvulle asti, mutta ei ole valailla helppoa vieläkään. Valaita uhkaa huomattavissa määrin tehokalastus: valaat takertuvat kalastusverkkoihin ja nälkiintyvät loppuun kalastetuissa vesissä. Uutisoinnista saa kuitenkin helposti sellaisen kuvan, että valaiden kohtalo on kokonaan Japanista kiinni. Tosiasiassa tilanne on paljon monimutkaisempi.

Lisäksi valaista puhutaan yleistäen. Kaikkien valaiden uskotaan olevan sukupuuton partaalla, vaikka näinkään ei ole. Japani pyytää ylivoimaisesti eniten lahtivalaita, jotka eivät toistaiseksi ole uhanalaisia, vaikka pyyntikiintiöihin sisältyy myös mm. rauhoitettuja ryhävalaita.

Väärinkäsityksiä ei kuitenkaan oieta, sillä valaanpyynnistä on tullut Greenpeacen ja muidenkin ympäristöliikkeiden toiminnalle tärkeä mainostapaus. Valaiden imago sympaattisina ja älykkäinä merinisäkkäinä vetoaa ihmisiin ja tuottaa todennäköisesti runsaasti avunantoja ympäristöjärjestöille. Tapaus on poliittisesti merkittävä myös Australian pääministerille, sillä kansan keskuudessa valaanpyyntiä vastustetaan jyrkästi.

Australian uhkavaatimus ja ympäristöliikkeiden aggressiivinen vastustus on nostanut Japanin vanhoilliset piirit varpailleen ja tehnyt valaanpyyntikiistasta esimerkkitapauksen hallituksen kyvyille ajaa maan etuja. Periksi antaminen olisi poliittinen tappio.

Poliitikkojen tuki valaanpyynnille innostaa taas pyynnin kannattajia puolustamaan asemiaan kaikin mahdollisin keinoin. Sanotaan valaanlihansyönnin olevan osa japanilaista kulttuuria, vaikka valaanpyynti nykyisessä muodossaan on maassa verraten uusi ilmiö. Viitataan tutkimuksiin joiden mukaan valaanlihan ekologinen jalanjälki on naudanlihaa pienempi ja näin ollen suotava vaihtoehto, vaikka tutkimusten taustalla on lähes poikkeuksetta puolueellisiksi havaittuja järjestöjä. Harjoitetaan ”tieteellistä” (sallittu) eikä ”kaupallista” (kielletty) valaanpyyntiä, vaikka japanilaisilta verkkosivuilta löytyy reseptejä valaanliharuoille ja säilykepurkillinen valaanlihaa irtoaa parilla eurolla.

Vastakkainasettelu jatkuu todennäköisesti vielä pitkään. Kansainvälisen tuomioistuimen lakipykälien tulkinnoista saataneen kiistaan jonkinnäköinen päätös, mutta liekö sitten oikeanlainen. Kiistaan tulisi saada osalliseksi kolmas taho, jonka motiivina on luonnon tasapainon säilyttäminen eikä poliittinen tai taloudellinen pääoma.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit