Yhteiseurooppalainen purkaus

Friday, 16. April 2010     0 comment(s)
Johanna Nykänen
Research Assistant

Islannin Eyjafjöll-tulivuoren purkauksesta on seurannut ainakin yksi positiivinen asia: normaalisti hajanaisen Euroopan hetkittäinen yhdentyminen. Lähes koko Euroopan kattava paksu tuhkapilvi on tuonut eurooppalaiset lähemmäksi toisiaan ja herättänyt kauan kaivattua eurooppalaista solidaarisuutta.

Lentonsa peruuntumista harmittelevalle suomalaiselle tai puolalaiselle tieto eurooppalaisille lentokentille saarretuista briteistä, hollantilaisista ja tanskalaisista tuo esiin sen, missä lukuisat kampanjat ovat epäonnistuneet: eurooppalaisen yhtenäisyyden tunteen. Olemme tässä kaikki yhdessä, yhden tuhkapilven alla. Samaan aikaan tulivuoren purkaus on eurooppalaisen identiteetin rakentajien teesien mukaisesti osoittanut, kuinka yhtenäisyydestä huolimatta eurooppalainen monimuotoisuus ja kansalliset erityispiirteet voivat säilyä.

Brysselissä huokaistiin helpotuksesta, kun tulivuoren purkaus johti Euroopan parlamentin puolalaisen puhemiehen, Jerzy Buzekin, kiusallisen Vatikaanin-vierailun peruuntumiseen. Jotkut eurooppalaiset ryhmät pitävät Buzekin edustaman Eurooppalaisen kansanpuolueen ja pedofiilikohun keskellä painivan roomalaiskatolisen kirkon välejä liian lämpiminä.

Samaan aikaan piskuisella Ison-Britannian saarella keskusteltiin tulivuoren purkauksen mukanaan tuomasta auvoisesta hiljaisuudesta, kun saaren yli päivittäin lentävät sadat lentokoneet pysyivät maassa. Hetkittäinen hengähdystauko mylvivästä melusta, britit iloitsivat.

Suomessa tulivuoren purkaus johti, yhtälailla maan kansallisten erityispiirteiden mukaisesti, kiihkeään maahanmuuttokeskusteluun. Suomessa ”maahanmuuttokriittiseen” keskusteluun kyllästyneet kansalaiset liittyivät sankoin joukoin Facebookissa perustettuun sarkastiseen ryhmään, joka vaatii ulkomaalaisten pölypilvien palauttamista takaisin. Ryhmä on viimeisin kannanotto tulivuoren lailla ryöpsähtäneeseen maahanmuuttokeskusteluun, joka on ottanut vahvan jalansijan valtamediassa.

Nyt kun eurooppalaiset päättäjämme ovat hetken lentokiellossa, heillä on sopiva tilaisuus kokoontua pohtimaan: kuinka tämä yhteiseurooppalainen henki saataisiin säilymään vielä senkin jälkeen, kun Eyjafjöll on vaiennut?

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit