Historian kerroksia Uralilla

Friday, 19. November 2010     0 comment(s)
Katri Pynnöniemi
Senior Research Fellow - The EU's Eastern Neighbourhood and Russia research programme
Nizhnyi Tagilin keskusaukio. Nizhnyi Tagilin keskusaukio.

Sanotaan, että Venäjä kätkee sisäänsä erilaisia historian kerroksia aivan kuin matrjoshka-nukke. Jekaterinburgissa tämä pitää erityisen hyvin paikkansa.

Kaupungin keskustassa sijaitsevassa kauniissa kirkossa on krypta ja siellä lähes tyhjä valkoseinäinen huone. Katson vuoroin seiniä ja vuoroin katosta riippuvia pyhimyksen kuvia. Olemme Ipatevan talon raunioilla. Huoneessa, jossa tsaarin perhe murhattiin vuonna 1918.

Maan päällä on vastassa toisenlainen todellisuus.

Tsaariperheen murhapaikalle rakennettu kirkko on puhutteleva todiste Venäjän lähiajan historiasta. Mutta Jekaterinburgista löytyy paljon muitakin merkkejä Venäjän kuluneen vuosikymmenen talouskasvusta. Perinteiset venäläiset puutalot ja Stalinin ajan arkkitehtuuri on saanut rinnalleen tukun pilvenpiirtäjiä, kauppakeskuksia ja moderneja asuintaloja. On vaikea löytää mitään mikä muistuttaisi viime käynnistäni seitsemän vuotta sitten. Paikalliset poliitikot ja liikemiehet vain vahvistavat tätä positiivista mielikuvaa. He puhuvat asiaa ja tekevät sen vielä vakuuttavasti. Poissa ovat korulauseet ja utopistiset tulevaisuudenkuvat.

Siinä missä Jekaterinburgin keskusteluissa on vahvasti läsnä toivo ja realismi niin Nizhnyi Tagilin kaupungissa ilmapiiri on toinen. Ulkoisesti eroa on vaikea havaita. Lounastamme tyylikkäässä ravintolassa, josta avautuu huikaiseva näkymä kaupunkiin ja sitä ympäröivälle teollisuusalueelle. Piipuista nousee sankka savu ja tulkki kertoo tuotannon jatkuvan täydellä vauhdilla. Keskustelut kauppakamarilla ja kaupunginjohtajan toimistossa eivät kuitenkaan anna selkeää kuvaa siitä, mitä tässä neuvostoaikana suljetussa kaupungissa nykyisin tuotetaan. Epäselväksi ei sen sijaan jää mihin toivo on täällä ankkuroitu.

Pääministeri Putinin vierailu Nizhnyi Tagilissa vuonna 2009 toi kaupungille tärkeän ”monogorodin” (yhden teollisuuslaitoksen kaupungin) statuksen ja sen myötä miljardin ruplan valtionavustukset. Näillä rahoilla ei raskasta teollisuutta juuri modernisoida. Kaupunginisillä on kuitenkin suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Tarkoituksena on rakentaa ainakin valtava kauppakeskus, kehittää uudentyyppistä teollisuutta ja rakentaa Sotshin olympialaisia silmälläpitäen mäkihyppymaajoukkueelle oma harjoittelupaikka kaupungin tuntumaan. Myös turismin kehittämisessä nähdään potentiaalia.

Sotshin olympialaiset ovat sattumalta esillä myös toisella tapaa. Samana päivänä alueella vierailee nimittäin Pääministeri Putin yhdessä Venäjän Rautateiden pääjohtajan Vladimir Jakuninin kanssa. Kaksikko on saapunut Moskovasta todistamaan saksalais-venäläisellä yhteistyöllä rakennettavien paikallisjunien ensimmäisen veturin valmistumista. Junien on määrä palvella aikanaan talviolympialaisiin saapuvia kisaturisteja. Aika näyttää jättääkö tämä yhteisponnistus muistijälkiä historiaan.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit