Wikileaks ja Tiitisen lista

Monday, 29. November 2010     1 comment(s)
Charly Salonius-Pasternak
Senior Research Fellow - The Global Security research programme

Miten Suomessa reagoitaisiin, jos Wikileaks julkaisisi Tiitisen listan?

Tänä aamuna moni diplomaatti ympäri maailmaa on aamukahvin äärellä miettinyt: ”mitä nyt?” Wikileaksin julkaisemat 250000 diplomaattista asiakirjaa lisäävät hieman värisyvyyttä diplomatian muuten joskus monokromaattiseen ja utuiseen maailmaan.

Tunnetusti sekä Yhdysvaltojen ulkoministeriö että muut tahot ovat kansallisen turvallisuuden vaarantamiseen vedoten anelleet Wikileaksia olla julkaisematta aineistoa. Toisaalta, kuka tahansa joka on ollut mukana diplomatiassa tai edes lukenut Tom Clancyn kirjoja ei tule yllättymään aineistosta. Yksittäiset viesti voivat toki olla hyvinkin dramaattisia, ja epäilemättä osa aineistosta on hyvin epämukavaa siinä mukana oleville, ehkä myös Suomessa.

Herääkin kysymys siitä, että jos Yhdysvaltojen kaltainen globaali supervalta kestää sen, että tässä vaiheessa yli 300000 sen sotilaalliseen ja diplomaattiseen toimintaan liittyvää asiakirjaa julkaistaan, miten Suomessa reagoitaisiin, jos Wikileaks julkaisisi Tiitisen listan?


Texts reflect the opinions of the individual authors

Discussion (1 comments)

28.12.2010, jukka Lankolainen
 

Luulisin, että pölyn laskeuduttua Wikileaks olisi tehnyt palveluksen kansakunnalle, ja viimeinkin ehkä antaisi näpäytyksen sulketuneisuuden aikakaudelle. Voisi myös opastaa päättävässä asemassa olevia avoimuuteen. Kuinka moni polittinen skandaali olisi jäänyt torsoksi jos asianomainen olisi Kaarle Kustaan tavoin todennut kuivasti tiedotusvälineille että "niinhän se on".

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit