Modernisaation neuvosto vai neuvostomodernisaatio?

Wednesday, 27. June 2012     0 comment(s)
Katri Pynnöniemi
Senior Research Fellow - The EU's Eastern Neighbourhood and Russia research programme

Pietarin talousfoorumin alla presidentti Vladimir Putin järjesteli uuteen uskoon talouden modernisaatiota luotsaavia federaatiohallinnon rakenteita. Kesäkuun 18. päivä päivätyssä ukaasissa mitätöidään Dmitri Medvedevin presidenttikaudelta tuttu Modernisaation ja Venäjän talouden kehittämisen komitea, joka perustettiin keväällä 2009 modernisaatiohypen ollessa kiivaimmillaan. Sen tilalle ukaasilla perustetaan presidentin alainen Talouden modernisaation ja Venäjän innovatiivisen kehityksen neuvosto.

Pelkästä nimenmuutoksesta ei ole kyse, vaikka pitkälle meneviä johtopäätöksiä uuden neuvoston toiminnasta tai painoarvosta on tässä vaiheessa turha tehdä. Kahteen yksityiskohtaan kiinnittäisin kuitenkin huomiota.

Tässäkin järjestelyssä Medvedevin roolina on valmistella esityksiä ja ylläpitää keskustelua neuvoston presidiumin puheenjohtajana. Neuvoston varsinaisesta tehtävästä todetaan lyhyesti, että se on neuvoa-antava elin, jonka on tarkoitus koordinoida eri federaatiotason toimijoiden työtä. Lisäksi neuvosto valmistelee ehdotuksia presidentille Venäjän talouden modernisaatiosta ja innovaatiokehityksestä sekä valtion tukitoimista.

Jotakin voidaan toiminnan tulevista suuntaviivoista päätellä neuvoston kokoonpanon perusteella.

Medvedevin aikaiseen modernisaatiokomiteaan verrattuna uudesta neuvostosta puuttuvat ns. ulkopuoliset talousasiantuntijat. Myöskään ensimmäinen varapääministeri Igor Shuvalov ei ole ainakaan tässä vaiheessa mukana. Muut taloudesta vastaavat kärkiministerit, presidentin neuvonantajaa, Elvira Nabiulinaa myöten löytyvät neuvoston alkukokoonpanosta. Keskeisistä muista vaikuttajista mukana on Anatoli Tshubais, Rosnanon johtaja, oligarkki Zijavudin Magomedov sekä Skolkovon teknologiakeskuksesta vastaava Viktor Vekselberg. Selkein ero aikaisempaan on sotateollisen sektorin huomattava edustus. Neuvostoon on nimitetty yhtyneen laivanrakennuskorporaation johtaja Roman Trotsenko, Rostehnologii-valtionkorporaation johtaja Sergei Tshemezov sekä yhtyneen lentokoneenrakennuskorporaation johtaja Mihail Pogosjan. Muutos neuvoston kokoonpanossa vahvistaa aikaisemmin tehtyä linjausta, jonka mukaan reilun 550 miljardin euron arvoisen ja vuoteen 2020 ulottuvan varusteluohjelman myötä sotateollisesta sektorista halutaan tehdä Venäjän modernisaation ja innovaatiotalouden moottori.

Kolmen valtiokorporaation johtajan mukaantulo uuteen neuvostoon on merkki tietynlaisesta järjestelmällisyydestä tähän tavoitteeseen pyrittäessä. Itse tavoite lienee kuitenkin kaukana. Siitä yhtenä osoituksena on Venäjän sotilasjohdon mieltymys ulkomaanostoihin modernia ja laatukriteerit täyttävää kotimaista tuotantoa odotellessa.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit