Oppositiosta otetaan mittaa Himkissä

Tuesday, 11. September 2012     0 comment(s)
Veera Laine
Research Fellow - The EU's Eastern Neighbourhood and Russia research programme

Moskovan kyljessä sijaitseva Himkin kaupunki on poliittisesti kokoaan merkittävämpi. Tämä 200 000 asukkaan kaupunki on toiminut näyttämönä yhdelle Venäjän tunnetuimmista ympäristökiistoista. Venäjän hallitus hyväksyi vuonna 2004 suunnitelman, jonka mukaan Himkissä sijaitsevan vanhan metsän läpi rakennettaisiin moottoritie Moskovasta Pietariin. Kun puita alettiin kaataa muutaman vuoden kuluttua, tiehanke kohtasi sinnikästä vastustusta. Himkin metsän suojeluliikkeen keulahahmo Jevgenia Tširikova omistautui kampanjalle täysipäiväisesti.

Valtatien rakentamisessa liikkuvat isot rahat. Kaikki omistajat eivät ole julkisesti tiedossa, mutta ainakin Vladimir Putinin läheinen ystävä, liikemies Arkadi Rotenberg on mukana projektissa. Moskovan–Pietarin valtatie on Venäjän liittovaltion hallinnoima projekti, mutta tähän mennessä paikallishallinto on siunannut keskuksen poliitikkojen ja suuryritysten bisnekset. Elokuussa 2012 Himkin kaupunginjohtajana seitsemän vuotta toiminut Vladimir Streltšenko ilmoitti eroavansa virastaan. Eroamishetkellä Streltšenkon suosio oli pohjalukemissa, mutta tapahtuman taustalla on suurempi kuvio. Streltšenko on Moskovan oblastin edellisen kuvernöörin Boris Gromovin luottomies, ja kun keväällä 2012 kuvernööriksi nimitettiin entinen hätätilaministeri Sergei Shojgu, myös lähialueiden kaupungeissa saatiin todistaa henkilövaihdoksia. Streltšenko päätyi kirjoittamaan erokirjeensä keskusteltuaan ensin ”rakentavassa hengessä” Shojgun kanssa.

Paikalliset asukkaat ja erityisesti metsänsuojeluliikkeen aktivistit iloitsivat skandaaleissa ryvettyneen pormestarin erouutisesta. Se antoi aiheen odottaa muutosta parempaan. Seuraavien päivien aikana selvisi, että riemu oli ennenaikaista, sillä yhteisen ehdokkaan nimittäminen näytti mahdottomalta. Metsänsuojelijoiden keskuudessa suosittu Tširikova ilmoittautui ensimmäisten joukossa ehdolle uudeksi pormestariksi. Oppositiopuolue Jabloko, samoin kuin kommunistinen puolue sekä Himkin metsäliikkeestä erillinen ympäristöliike Vihreä allianssi ilmoittivat asettavansa vaaliin oman ehdokkaansa. Hieman myöhemmin Jablokon puoluejohto lupasi kuitenkin tukea Jevgenia Tširikovaa, minkä seurauksena heidän ehdokkaansa Igor Belousov ilmoitti asettuvansa ehdolle ilman oman puolueensa tukea, sitoutumattomana ehdokkaana.

Lokakuun 14. päivä järjestettävään pormestarinvaaliin asti virkaa hoitaa Shojgun nimittämänä Yhtenäinen Venäjä -puolueen Oleg Shahov. Opposition hajanaisuus kasvattaa Shahovin etumatkaa entisestään.

Tukijoukot kertovat myös jotain pormestariehdokkaista. Tširikovaa tukevat paitsi tunnetut oppositioaktivismin konkarit Aleksei Navalnyj ja Sergei Udaltsov myös äärioikeistolaisen liikkeen johtohahmo Aleksandr Belov. Belovin lausunto on herättänyt keskustelua, mutta Tširikova itse on suhtautunut siihen kiihkottomasti: mikäli hänen vaaliteemansa koetaan tärkeiksi, hän on siitä vain hyvillään.

Ehdokkaiden välinen sanallinen kamppailu alkoi jo ensimmäisellä viikolla Streltšenkon erosta laskien. Vihreän allianssin ehdokas Oleg Mitvol sanoi Tširikovaan viitaten, ettei ”keittäjien” ole tarkoitus osallistua politiikkaan – nainen kilpakumppanina on ilmeisesti yhä kova pala. Seuraavana päivänä tv-kanava Doždin haastattelussa Tširikova epäili, ettei Mitvol itse uskaltaisi tarttua valtatiekysymykseen vaikka kokisi sen tärkeäksi. Vaalin lähestyessä puheet tuskin ainakaan lientyvät: Tširikova ja Mitvol taistelevat samoista äänestäjistä, sillä molempien tausta on ympäristöliikkeessä. Tširikova kutsui virkaatekevän pormestari Shahovin kanssaan Himkin metsään, ”ihailemaan kättensä työtä”, mihin Shahov vastasi kutsulla kaupungintalolle, jossa tarkoituksena olisi tutustua yhdessä Tširikovan tarjoamiin vaihtoehtoisiin tielinjauksiin.

Moskovan oblastin kuvernööri Shojgu on luvannut kunnioittaa demokraattisen vaalin tulosta. Hän on lausunut, että tulee tekemään yhteistyötä uuden pormestarin kanssa, tuli valituksi sitten kuka hyvänsä, ”vaikka sirkushevonen”. Voi vain arvailla, ketä ehdokkaista Shojgu tällä tarkoittaa.

Värikkäät keskustelunavaukset vaalien alla ovat kuvaavia myös siksi, että ehdokkaat kertovat varsin vähän vaaliohjelmistaan. He painottavat kokemustaan tai lojaalisuuttaan paikallisille asukkaille, mutta varsinaista politiikkaa ei tunnu tarjoavan kukaan. Jos äänestäjien on käytettävä valinnan perusteina ehdokkaiden henkilökohtaista karismaa, ei ole ihme, että argumentointi ennen vaaleja kuihtuu nokkeluuksien laukomiseen.

Vuoden 2009 pormestarivaalissa Streltšenkoa haastamaan asettuivat Tširikova ja Jablokon ehdokas Belousov. Viimeksi mainittu sai noin 23 prosenttia äänistä, Tširikova 15 % – ja Streltšenko jatkoi virassaan yli 50 prosentin kannatuksella. Viimeisten kolmen vuoden aikana Himkissä on nähty korruptiokähmintää valtatieprojektissa ja sitä vastustavien aktivistien väkivaltaista painostusta. Samalla metsänsuojelijoiden liike on kasvanut pienen piirin protestista valtakunnallisesti tunnetuksi yhdistykseksi. Kaikesta tästä huolimatta oppositio ei ole kypsä yhdistämään voimiaan. Jos kaikki vallitsevaa valtatasapainoa haastavat pelaajat vetävät eri suuntiin, muutosta tuskin saadaan vieläkään aikaan.

Himkissä mitataan lokakuun puolivälissä opposition kykyä muodostaa yhteinen, uskottava vaihtoehto valtapuolueelle, ja tämän vaihtoehdon kannatusta.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit