Barack Obaman valinta Yhdysvaltojen tulevaksi presidentiksi on historiallinen hetki. Miksi?

Wednesday, 5. November 2008     1 comment(s)
Charly Salonius-Pasternak
Senior Research Fellow - The Global Security research programme

Barack Obaman valinta Yhdysvaltojen 44. presidentiksi on historiallinen monesta syystä:

Valkoisten miesten kuristusote maan korkeimmasta virasta on nyt rikottu. Osallistuminen politiikkaan on näissä vaaleissa juuri Barack Obaman ja hänen kampanjansa takia laajempaa kuin koskaan ennen; äänestysprosentti ja kokonaisäänestysmäärä ovat historiallisen suuria. Yhdysvaltojen tulevalla presidentillä ei ole ollut näin monimutkaista kansainvälisten (ja kansallisten) haasteiden rypästä sitten 1930-luvun. Siltikään nämä syyt eivät selitä, miksi Barack Obaman valinta Yhdysvaltojen presidentiksi nähdään niin historiallisena Yhdysvalloissa. Päästäksemme jyvälle ajatelkaamme seuraavia tosiasioita:

Yhdysvalloissa asuu satoja ihmisiä joiden isoisä omisti orjia. Omisti mustia orjia.

Kuusikymmentä vuotta sitten lähes kaikissa eteläisissä osavaltioissa Barack Obaman ihonväri olisi estänyt häntä ja hänen varapresidenttiänsä Joe Bidenia syömästä samassa pöydässä, huoneessa, kahvilassa tai ravintolassa.

Virginian osavaltiossa oli vain 45 vuotta sitten laitonta mennä naimisiin, jos toinen osapuoli oli valkoinen ja toinen värillinen-musta.

Nyt henkilö, jonka olisi voinut sataviisikymmentä vuotta sitten laillisesti omistaa eteläisissä osavaltioissa, jonka olisi kuusikymmentä vuotta sitten pitänyt käyttää vain värillisille tarkoitettuja julkisia tiloja ja joka vielä neljäkymmentä vuotta sitten olisi kohdannut suurta vastustusta mennessään itse äänestämään, on Yhdysvaltojen tuleva Presidentti. Ei ole mahdollista yliarvioida tämän historiallista merkitystä.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discussion (1 comments)

5.11.2008, Juhani Harjunharja
 

I have the Dream...

Minulla on pieni unelma, minulla on pieni toive
... siitä, että Pohjois Amerikan Yhdysvaltojen tuleva, uusi presidentti Barack Obama, jolle onnitteluni tuoreen valinnan johdosta, voisi edistää yhteistyössä muiden maailman kansojen ja kansakuntien kanssa maailman rauhaa, ystävyyttä ja todellista aseistariisuntaa uusin yhteisin sopimuksin ja toimenpitein. Aseistariisunta tulisi koskemaan kaikkien maiden kaikkia aselajeja. Näissä toimissa säästyvät varat käytettäisiin sitten maailman köyhien maiden nälänhädän ja tautien poistamiseksi ja koko maapallon ympäristön suojelemiseksi. Akuuttien Irakin ja Afganistanien sotien pikainen lopettaminen olisi samalla yksi askel tässä rauhan, ystävyyden ja aseriisunnan tiellä.
... siitä, että USA:n tuleva, uusi presidentti Barack Obama voisi edistää yhteistyössä EU:n ja Venäjän kanssa luopumista viimeisimmistäkin kylmän sodan jäänteistä, joista yksi on Nato, tuo relikti sotilasliitto, joka parasta aikaa rämpii Afganistanin aavikoilla verissä päin tuottaen aseillaan murheita Afganistanin kansalle taleban-kapinallisten kanssa. Näiden kansainvälistäkin jännitystä ylläpitävien jäänteiden poistamisessa voisi Suomi toimia yhtenä aktiivisista toimijoista järjestämällä sotilasliittoihin sitoutumattomana maana tarvittavia USA:n, EU:n ja Venäjän yhteisiä neuvonpitotilaisuuksia ja konsultointiapua mainituille maille ja liittymille. Suomen osalta aloitteen näistä toimista voisi tehdä tasavallan presidentti yhteistyössä muun valtioneuvoston kanssa. Samalla voitaisiin huomioida presidentti Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnon tuomat mahdollisuudet aloitteen käytännön järjestelyissä.

Juhani Harjunharja
Utsjoki

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit