Uutisotsikoissa Venäjä

Thursday, 8. January 2009     0 comment(s)
Maija Salonen
Coordinator

Joidenkin vuodesta 2008 tehtyjen analyysien ja kirjoitusten mukaan suuren huomion eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna vei Venäjä. Muun muassa presidentinvaihdos keväällä ja elokuinen konflikti Georgian kanssa takasivat, että Venäjä pysyi uutisotsikoissa.

Keväällä tapahtunut presidentinvaihdos liberaalimman maineen omaavaan henkilöön herätti paljon toiveita. Ainoa tulos oli kuitenkin loppuvuodesta tapahtunut perustuslain muutos presidentin toimikauden pidentämisestä. Tämä on saanut monet lehdistössä arvailemaan palaako Putin presidentiksi. Ehkä Putin palaa valtaan jo ensi vuonna tai ainakin Medvedevin presidenttikauden jälkeen vuonna 2012 - vai palaako? Arvailuja on näyttänyt riittävän kumpaankin suuntaan, ja toisaalta taas on todettu, että asiaa on mahdotonta ennustaa.

Georgian konflikti elokuussa oli ainutlaatuinen tapahtuma, joka muutti kaiken. Venäjä hyökkäsi ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen toisen valtion alueelle. Tapahtuman jälkeen EU-maat alkoivat arvioida uudelleen suhdettaan Venäjään, ja keskusteluun nousi vahvasti Euroopan turvallisuuspolitiikka. Suomen lehdistössä palstatilaa saivat keskustelut Suomen puolustuskyvyn riittävyydestä; mitkä ovat kriisin opetukset ja kuinka Suomen täytyisi tähän reagoida. Pitäisikö sotakalustoa lisätä vai olisiko kuitenkin parempi liittyä Natoon ja taata puolustus sitä kautta?

Suomen Etyjin puheenjohtajuus ja Etyjin ulkoministerikokous joulukuussa olivat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tärkeitä tapahtumia. Etyj-kokouksessa huomio suuntautui taaskin Venäjään. Venäjä ehdotti uutta, yhteistä turvallisuussopimusta, joka ei saanut kovastikaan kannatusta muiden Etyj-maiden keskuudessa. Venäjän turvallisuusaloite kirvoitti lehdissä keskusteluja siitä, että aloitteen takana on Venäjän pyrkimys edelleen lisätä vaikutusvaltaansa ja näyttää, että se on nyt saanut itsetuntonsa takaisin. Toisaalta Venäjä sai huomiota, toisaalta sen strateginen aloite jäi täysin vaille muiden Etyj-maiden tukea ja jätti Venäjän näin ollen yksin. Joissain kirjoituksissa todettiin, että Etyj-kokouksessa kyse olikin enimmäkseen vain Venäjästä.

Suomen kannalta toinen merkittävä Venäjään liittyvä uutinen viime vuonna oli puutullikiista ja Putinin syksyinen ilmoitus puutullien lykkäämisestä. Putinin ilmoituksen jälkeen keskustelu luottamuksen puutteesta Venäjää kohtaan kävi lehdissä vilkkaana. Keskustelu voitaisiin kiteyttää lauseisiin: Venäjä tekee mitä se tahtoo, omista intresseistään käsin; ja Venäjän kanssa tehdyt sopimukset voivat muuttua täysin yksipuolisesti.

Viime vuonna saimme siis lukea monia mielenkiintoisia uutisia ja analyyseja Venäjästä. Tämä vuosi näyttää alkavan samanlaisissa olosuhteissa. Venäjä on uutisotsikoissa Ukrainan kanssa käytävän kaasukiistan myötä. Kaasunsaannin supistuminen on tuntunut jo monessa EU-maassa, ja Bulgaria, Slovakia sekä Kroatia ovatkin jo julistaneet kansallisen hätätilan kaasupulan takia. Tapahtumat takaavat sen, että Venäjä pysyy otsikoissa ja sen toimia seurataan EU:ssa varpaisillaan. Nähtäväksi jää tuleeko myös vuodesta 2009 lehdistössä niin sanottu Venäjän vuosi. Uskallan joka tapauksessa ennustaa Venäjä-rikasta uutisvuotta. Samalla toivon, että jossain vaiheessa, ehkä jo tänä vuonna, tulisi hetki, jolloin voisimme siirtyä pelkästä Venäjä-uutisten analysoinnista eurooppalaiseen toimintasuunnitelmaan, jossa on mietitty, miten näitä uutisia oikeasti käsitellään, ja miten Venäjän kanssa toimitaan.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit