Venäjä-strategiaa onkin jo odotettu

Monday, 26. January 2009     0 comment(s)

Suureksi ilokseni kuulin tänä aamuna aamu-TV:stä, että ulkoasiainministeriö on valmistelemassa Suomelle Venäjä-strategiaa, joka valmistuu vielä tämän kevään aikana. Se tulee olemaan ensimmäinen yhtenäinen Venäjä-aiheinen politiikkaohjelma sitten Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen – siis 17 vuoteen.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että strategiaa on valmisteltu finanssikriisin ja Georgian kriisin jälkimainingeissa ja mielestäni, hyvä niin. Elokuu ja sen jälkeiset tapahtumat ovat pakottaneet suomalaiset muuttamaan Venäjä-käsitystään.

Finanssikriisi on iskenyt ja on edelleen iskemässä Venäjälle pahemmin kuin ehkä kuvittelimmekaan. Miten Venäjän talous kehittyy tulevaisuudessa? Millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskunnalliseen kehitykseen Venäjällä? Toivon, että Venäjä-strategia hahmottelee erilaisia mahdollisia kehityssuuntia ja kuten strategian kuuluu, erittelee myös toimenpiteitä, miten reagoida erilaisiin skenaarioihin.

Strategia toivottavasti keskittyy kahdenvälisiin suhteisiin. Ainoa piikki lihassa Suomen ja Venäjän kahdenvälisissä suhteissa on ollut puutullit. Suomalaisten sahojen varastot ovat pullollaan venäläistä tuontipuuta ja syksyn Moskovan neuvotteluissa tullien käyttöönottoa saatiin lykätyksi vuodella eteenpäin. Samaan aikaan taantuma kalvaa suomalaista puunjalostusteollisuutta.

Mikä siis avuksi Suomen Venäjän-kauppaan? Öljyn hinta on laskenut odottamattoman alas ja ruplan kurssi porskuttaa pohjalukemilla. Toivottavasti Venäjä-strategia pystyy esittämään vaihtoehtoisia mahdollisuuksia piristää idänkauppaa, eikä vain tyydy kuvailemaan taloudellista tilannetta Venäjällä.

Texts reflect the opinions of the individual authors

Discuss the topic

Personal information
Name  
Email  
URL  
Comment
  Submit