Toimittajan työ on vaarallista Venäjällä

Perjantaina, 13. helmikuuta 2009     0 kommentti(a)
Maija Salonen
Koordinaattori

Venäjä on vaarallinen paikka toimittajalle. CPJ:n (Committee to Protect Journalists) mukaan vuosien 1992-2008 aikana Venäjällä on saanut surmansa 49 toimittajaa, kolmanneksi eniten maailmassa. Tilaston kärjessä ovat Irak ja Algeria.

Viime vuosina Venäjän televisiokanavien ja sanomalehtien toimintaa on rajoitettu merkittävästi. Hallitusta kritisoivia tv-kanavia on lakkautettu ja riippumattomia sanomalehtiäkin on jäljellä enää vain muutama. Jäljelle jääneiden lehtien työ ei ole helppoa; lehtiä pelotellaan ja toimittajien työtä rajoitetaan.

Novaja Gazeta on yksi Venäjän harvoista jäljellä olevista riippumattomista tiedotusvälineistä. Useampi lehden toimittaja on murhattu vuoden 2000 jälkeen. Viimeisin murha tapahtui tammikuussa, kun asianajaja Stanislav Markelov ja Novaja Gazetaan kirjoittanut toimittaja Anastasia Baburova ammuttiin Moskovassa. Tunnetuin murhista on ollut erityisesti Tšetšeniaa käsittelevistä kriittisistä kirjoituksistaan tunnetun Anna Politkovskajan murha Moskovassa lokakuussa 2006.

Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa haastateltiin Novaja Gazetan varapäätoimittajaa Sergei Sokolovia. Hän kertoo haastattelussa, että lehden toimittajille suunnitellaan nyt hankittavan aseita. Sokolovin mukaan toimittajat täytyy aseistaa heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Uutinen on vähintäänkin hämmentävä. Tällaista on sitten sananvapaus Venäjällä… Ase ei liene kuitenkaan keino siihen, millä murhat voitaisiin estää. Se tuo ehkä turvallisuuden tunnetta, mutta kuten Venäjän journalistiliiton edustaja, Pavel Gutiontov, HS:n artikkelissa sanoo ”pistooli taskussa ei auta heitä, jotka ammutaan kulman takaa.”

Venäjän johto ei ole tuominnut tapahtuneita toimittajien murhia tarpeeksi jyrkästi ja se on usein vähätellyt niitä, varsinkin murhien poliittista merkitystä. Jose Manuel Barroso ja Vladimir Putin tapasivat viime viikon perjantaina Moskovassa. Tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Barroso otti esiin EU:n huolen Venäjällä viime aikoina tehdyistä toimittajien ja aktivistien murhista. Tähän Putin vastasi, että Venäjän ihmisoikeuksista täytyy keskustella, mutta Euroopan pitäisi kiinnittää huomiota ihmisoikeusloukkauksiin myös omalla alueellaan, viitaten venäjänkielisiin vähemmistöihin Baltian maissa. Näin Putin suoraan väisti puhumasta aiheesta, eikä ilmeisesti sen laajempaa keskustelua aiheesta enää saatu.

Suurin osa toimittajien murhista jää selvittämättä. Ylipäätänsäkin Venäjällä tapahtuu vuosittain todella paljon rikoksia ja murhia, joita ei koskaan selvitetä. Toimittajien murhat ovat kuitenkin asia, joka saa kansainvälisesti suurta huomiota ja vaikuttaa erittäin kielteisesti Venäjän imagoon. Viranomaisten tehokkaampi toiminta ja kiinnostus murhien selvittämiseen voisi auttaa huonoon tilanteeseen sekä auttaa Venäjää sijoittumaan toimittajien surmatilastoissa alaspäin.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä