Yhdysvallat toivoo Indonesiasta ystävää

Maanantaina, 16. helmikuuta 2009     0 kommentti(a)
Kristian Kurki
Tutkimusassistentti

Yhdysvaltain tuore ulkoministeri Hillary Clinton on paraikaa tekemässä ensimmäistä ulkomaanvierailuaan, ja määränpääkseen hän on valinnut Euroopan sijasta Aasian. Matkakohteina on strategisten kumppaneiden Japanin ja Etelä-Korean lisäksi tietenkin Kiina. Matkan keskeisimmäksi aiheeksi noussee Pohjois-Korean tilanne, johon media onkin jo tarttunut, mutta lisää huomiota toivoisi hänen neljännelle kohdemaalleen, Indonesialle.

Sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan Aasian suurimpiin lukeutuva Indonesia nousee otsikoihin yleensä vain tragedian sattuessa. 2002 sattui 202 henkeä vaatinut Balin-pommi-isku, kaksi vuotta myöhemmin Intian valtamereltä noussut hyökyaalto tappoi ainakin 128 000 indonesialaista. Itä-Timorin ja Acehin kaltaiset konfliktit kertovat, kuinka kovan paineen alla Jakarta toimii jotta voisi pitää tuhansille saarille levinnyttä valtiotaan kasassa.

Indonesian geopoliittinen merkitys jää helposti tragedioita vähemmälle huomiolle.

Clinton sanoi ennen lähtöään, että USA tarvitsee luotettavia kumppaneita pitkin Tyyntä valtamerta. Se onkin varsin menestyksekkäästi pitänyt asemiaan Itä-Aasiassa, aina Japanista Taiwaniin asti, ja etelämpänä se saa tukea Australialta ja Intialta, mutta Kaakkois-Aasian suunnalla löytyy tuen suhteen reikiä. Myös Thaimaasta ja Filippiineiltä löytyy valtiovaltaa vastustavia rykelmiä ja hallitsemattomia alueita, mutta etenkin Indonesia on ulkopolitiikaltaan hankalan moniulotteinen. Maan identiteettiin ja arvomaailmaan vaikuttaa islaminusko ja sen luonnonvarat kiinnostavat muitakin kuin Yhdysvaltoja ja sen ystäviä. Presidentti Yudhoyonon syksyistä Teheranin vierailua pidetään osoituksena siitä, että Indonesia pyrkii yhä pitämään kiinni ”avoimesta” diplomatiastaan.

Jakartan voimavarat riittävät hädin tuskin rauhan säilyttämiseen omassa maassa, mutta juuri Indonesian epävakaus saattaa luoda hyvät edellytykset strategiselle kumppanuudelle. Jakartan keskusvalta tarvitsee yhteistyökumppaneita sellaisista maista, jotka vahvistaisivat sen asemaa. Yhdysvallat haluaa paikata niitä strategisia aukkoja, mitä Kaakkois-Aasiaan on syntynyt. Bushin hallinnon aikana olisi ollut vaikea sovittaa Indonesian avointa ulkopolitiikkaa yhteiselle agendalle, nyt se voisi jo onnistua.

Kunpa saisimme vielä tietää, millaisia matkalahjoja Clintonilla on mukanaan.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä