Edistys Accran ilmastokokouksessa vaatimatonta – Kööpenhaminan kello käy

Perjantaina, 29. elokuuta 2008     1 kommentti(a)
Anna Korppoo
tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma
Ilmastonmuutoksen puitesopimuksen osapuolikokous Kööpenhaminassa joulukuussa 2009 on asetettu takarajaksi Kioton pöytäkirjan jälkeisistä päästövähennystavoitteista sopimiseksi. Neuvottelut ovat käynnistyneet hitaasti vaikka ilmastonmuutoksen etenemisestä nähdään merkkejä enenevässä määrin.

Viime joulukuisen Balin kokouksen jälkeen Kioton jälkeisestä ilmastopolitiikasta on neuvoteltu jo kolmesti, Bangkokissa, Bonnissa ja tällä viikolla Accrassa, Ghanassa. Kokouksessa keskityttiin tulevan ilmastosopimuksen rakennuspalikoihin; ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja päästövähennystoimien rahoittamiseen, Kioton mekanismeihin sekä metsänielukysymyksiin. Edistys kohti konkreettista neuvottelutekstiä oli kuitenkin hidasta.

Vaikka YK:n lehdistötiedotteet otsikoivatkin neuvottelutahdin paranemisesta, keskeisessä kysymyksessä - kehitysmaiden ja teollisuusmaiden vaatimusten yhteensovittamisessa – ei Accrassa edistytty. Yhdysvallat vaatii suuria kehitysmaita osallistumaan ilmastotalkoisiin. Kehitysmaat puolestaan haluavat amerikkalaisten vähentävän omia päästöjään ennen taipumista sitoviin tavoitteisiin.

Jo joulukuussa 2007 Balin tiekarttaa hyväksyttäessä oli selvää, että asetettu aikaraja on tiukka mutta välttämätön Kansainvälisen ilmastopaneelin viimeisimpien tutkimustulosten valossa. Käytännössä neuvottelut eivät vieläkään ole keskittyneet konkreettisiin päästövähennystavoitteisiin, eikä neuvottelutekstiä joulukuun Poznanin osapuolikokousta varten ole saatu aikaan. Poznanissa Balin tiekartan neuvottelumandaatista on käytetty ajallisesti puolet. Jollei edes neuvottelutekstistä voida tähän mennessä sopia, päätöksenteko Kööpenhaminassa saattaa olla mahdotonta.

Myöskään neuvottelumandaatin perustuminen kahteen eri neuvotteluryhmään ei nopeuta etenemistä; maat osallistuvat ryhmiin riippuen siitä keskustellaanko toimista Kioton pöytäkirjan vai ilmastonmuutoksen puitesopimuksen alla. Vain Kioton pöytäkirjan alla puhutaan sitovista päästövähennystavoitteista.

Tällä viikolla kuulimme jälleen uutisia arktisen jään sulamisesta kuten myös Lotta Numminen kirjoittaa UPI:n blogissa. Accran ilmastokokouksen keskustelua seuratessa tuntui siltä, ettei jähmeä kansainvälinen diplomatia pysy nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen tahdissa.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Keskustelu (1 kommenttia)

5.9.2008, Seura
 

Viime vuoden loppupuoliskolla lähes koko maailma tuntui elävän jonkinlaisessa ilmastonmuutosbuumissa. Al Goren Nobel -palkinto, hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin viimeisin raportti ja Balin ilmastokokous loivat suoranaisen "momentumin" todelliselle suunnanmuutokselle.

Onko tästä tahtotilasta ja suunnanmuutoksesta mitään jäljellä? Kävikö nyt kuitenkin niin, että sotilaalliset konfliktit vievät kaiken huomion ja energian kansainvälisiltä päätöksentekoelimiltä? Palataanko aiheeseen taas joulukuussa kun sataa vettä ja mieli on tarpeeksi musta hyväksymään väitteet maailmanlopusta?

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä