Komission kaudet ja kokoonpanot, Vol. 1

Torstaina, 19. maaliskuuta 2009     1 kommentti(a)
Tiia Lehtonen
tutkija - Euroopan unioni -tutkimusohjelma

Sanoiko joku, että EU:n toimielinjärjestelmä on monimutkainen ja sen rakennetta on vaikea muuttaa? Ei se ole ollenkaan vaikeaa. Nyt vedetään nimittäin mutkat suoriksi, sillä peränpitäjää eli Irlantia odotellessa EU-johdolla on ollut sopivasti aikaa miettiä järjestelmään erinäisiä sääntömuutoksia. Tänään ja huomenna kokoontuvan Eurooppa-neuvoston on määrä päättää ja antaa lausuntonsa siitä, voitaisiinko nyt istuvan komission toimikautta jatkaa vielä sen verran, että Irlannin Lissabonin sopimusta koskeva toinen kansanäänestystulos (myönteinen, kuinkas muuten) otettaisiin huomioon seuraavan komission kokoonpanossa. Mikä mielenkiintoisinta, unionissa tuntuu olevan hämmästyttävän yksityiskohtaista tietoa lähitulevaisuuden tapahtumakuluista: Irlannin toinen kansanäänestys (tapahtuu), kyllä -puolen voitto (tapahtuu), Lissabonin sopimuksen voimaantulo (tapahtuu) ja 27 jäsenmaan komissaarikollegion muodostaminen (tapahtuu sekin).

Uuden komission valinta on tuossa tuokiossa EU:n asialistalla ensimmäisenä, muttei vielä tiedetä suoritetaanko kokoonpano Nizzan vai Lissabonin sopimussäännöillä. Ratkaisuksi on siis ehdotettu komission kauden pidentämistä niin, että nyt istuva komissio jatkaisi aina siihen asti kunnes Irlannin kanta ja sitä kautta pelisäännöt ovat selvillä, käytännössä vuoden 2009 loppuun.

Komission pidennetty mandaatti ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ratkaisisi kuitenkaan nyt esitettyä välikauden ongelmaa, vaan lamauttaisi sen toimintakykyyn pahimmassa tapauksessa kokonaan. Edes unionin oikeusoppineet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen sen päätösten tai toiminnan laillisuudesta lokakuun 31. päivän jälkeen, joten jatkokausi sujuisi mitä ilmeisimmin matalalla profiililla aloitteita ja suurempia päätöksiä vältellen. Kauden pidentäminen olisi siis kaikin puolin omiaan heikentämään komission sisäistä dynamiikkaa, eikä vähiten siksi, ettei suurinta osaa tämänhetkisistä komissaareista todennäköisesti edes valittaisi jatkokaudelle.

Entä jos Irlanti äänestää Lissabonin sopimuksen toistamiseen kumoon ja uusi komissio jouduttaisiin rakentamaan Nizzan säännöillä? Komission kokoonpano on kaiken kaikkiaan kysymys, jonka yhteyttä Nizzan ja Lissabonin sopimuksiin ainakaan irlantilaiset eivät ole useiden arvioiden mukaan täysin sisäistäneet. Todisteita ei ole siitäkään, että itse irlantilaiskomissaari Charlie McCreevy olisi luotettavasti osannut laskea kotiin lähtemisensä sopimusperusteisia todennäköisyyksiä – hän kun ei alun perin vaivautunut lukemaan koko Lissabonin sopimusta (ks. Irish Independent, May 23, 2008), eikä tästä päätellen myöskään Nizzan sellaista. On kuitenkin vaikea kuvitella, etteivät irlantilaiset vieläkään ymmärtäisi Lissabonin sopimuksen takaavan heille kansallisen komissaarin ja Nizzan taas vievän sen rotaatioperiaatteellaan aika ajoin pois.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Keskustelu (1 kommenttia)

24.3.2009, Juhani Harjunharja
 

EU on nyt jotenkin käpertymässä omiin ongelmiinsa. Tämä seikkailu eri sopimusten kanssa uuvuttaa ja rapauttaa koko yhteistyöjärjestöä jo aika tavalla. "Liitovaltioistumisen" polku ei ilmeisestikään ole näin heterogeeniselle porukalle se paras yhteistyön tie. EU:n byrokratisoituminen demokratisoitumisen sijaan ja etääntyminen tavallisen kansalaisen elämästä eri "sopimuslinnakkeisiinsa" vieraannuttaa liittoutuman kierteeseen, jonka lopputuloksena on, pelkään pahoin, kaaos. Ja sen jälkeen riidat ja hajoaminen, jos näitä "sopimuksia" pyritään tunkemaan ihmisille kuin turvotusruokaa hanhen kurkkuun. On siis Nizzaa ja Lissabonia, joiden välillä on huovattu ja soudettu vuositolkulla. Tällaisesta hallintomeiningistä on jo tullut EU:ssa peräti tapa toimia: siis hallinnointi onkin nyt EU:n päämäärä ei ihmisten välinen yhteistyö.

Ei hyvältä näytä näin tavallisen pulliaisen silmin tämä "herrojen marjareissu"!

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä