Kauppasaarto ei ole kahden kauppaa

Keskiviikkona, 1. heinäkuuta 2009     0 kommentti(a)
Kristian Kurki
Tutkimusassistentti

Pohjois-Korean lipun alla kulkeva Kang Nam 1 -laiva, jonka ounasteltiin olevan matkalla Burmaan, on tuoreimpien uutisten mukaan kääntänyt suuntansa takaisin kohti Koreaa.

Laivaa tunnetaan rahtialuksena, jota on aiemmin käytetty aseiden kuljettamiseen Pohjois-Koreasta muihin maihin. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 12. kesäkuuta päätöslauselman, joka kiristi Pohjois-Koreaan suunnattuja pakotteita muun muassa kieltämällä maan aseviennin tyystin. Yhdysvaltalaisalukset lähtivät päätöslauselman perusteella kesäkuussaseuraamaan Kang Namia, jonka määränpäänä oletettiin olevan Burma. Maan tiedetään aikaisemminkin tehneen asekauppoja Pohjois-Korean kanssa.

Kang Namin kääntymistä pidetään jo merkkinä siitä, että turvallisuusneuvoston päätöslauselma on alkanut vaikuttaa ja heikentänyt Pohjois-Korean neuvotteluasemaa.

Päätöslauselma oikeuttaa YK:n jäsenmaita tarkastamaan epäilyttäviä pohjois-korealaisia rahtilaivoja. Pyongyang on ilmoittanut suhtautuvansa tarkastuksiin koskemattomuutensa loukkauksena ja sodanjulistuksena, mutta Kang Namin kohdalla ei tarkastusta ole tehty – laivaa ainoastaan seurattiin. Herää siis kysymys, mikä sai laivan kääntymään?

Yhdysvaltalaislaivan pysyminen hännillä oli tuskin ratkaiseva seikka. Mikäli Kang Namin määränpää tosiaan oli Burma, on asialla todennäköisesti ollut Pohjois-Korean lisäksi myös Burmaan varteenotettavaa vaikutusvaltaa nauttiva Kiina, joka äänesti muiden mukana turvallisuusneuvoston uusimman päätöslauselman puolesta. Vaikkei Kiinan välttämättä onnistuisi taivuttamaan Pyongyangia aseviennin lopettamiseen, voi toistakin päätä painostaa: Peking voi taivutella Yangonissa valtaa pitäviä jättämään Pohjois-Korean kanssa käytävät kaupat kesken.

Burmaa patistaa niin ikään YK, jonkapääsihteeri, Etelä-Korean entinen ulkoministeri Ban Ki-moon suunnittelee vierailua Burmaan tälle kuulle. YK:n edustajia vieraili maassa jo viime viikolla.

Maailmanjärjestyksen vakauden kannalta Kang Namin kääntyminenedustaa askelta kohti parempaa, ja lienee jälleen esimerkki siitä kuin keskeinen rooli Kiinalla on Pohjois-Korean hillitsemisessä. Toisaalta Kiina tuskin pystyy vaikuttamaan muihin Pohjois-Korean kanssa kauppaa tekeviin maihin, kuten Iraniin tai Syyriaan. Venäjältä olisi saatava panosta, kun Yhdysvalloilla on edelleen sukset ristissä keskeisten valtajärjestelmää horjuttavien tahojen kanssa. Mahdollisten ei-valtiollisten järjestöjenkanssa voi olla vielä vaikeampi neuvotella.

On liian aikaista sanoa, tuottaako pakotteiden kiristäminen tulosta, sillä tehokas ja johdonmukainen kauppasaarto vaatii aukotonta yhteistyötä.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä