Venäjän first ladyn vaikea tehtävä

Keskiviikkona, 14. lokakuuta 2009     0 kommentti(a)
Sinikukka Saari
Vanhempi tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma

Kun viime vuoden maaliskuussa Venäjän presidentiksi valittiin Dmitri Medvedev, monet odottivat Dmitrin vaimon Svetlanan nousevan Kremlin säkenöiväksi tähdeksi. Svetlanan tiedettiin olevan toista maata kuin vaatimaton Ludmila Putina. Svetaa kuvailtiin parrasvaloissa viihtyväksi seurapiiriperhoksi, joka rakastaa kauniita vaatteita. Ennen miehensä presidenttikautta hän järjesti erilaisia hyväntekeväisyysmuotinäytöksiä ja kulttuuritapahtumia, joiden kutsuvieraslistat pullistelivat Venäjän kauniita ja rohkeita. Megatähti Alla Pugatshovan kerrottiin lukeutuvan presidentin puolison ystäviin.

Alun alkaenkaan Svetlanan ei tietenkään uskottu kohoavan Hillary Clintonin kaltaiseksi aktiiviseksi poliittiseksi vaikuttajaksi, vaan pikemminkin tyyli-ikoniksi Michele Obaman malliin. On lähes mahdotonta ajatella venäläistä first ladyä, joka esittäisi mielipiteitään tai pyrkisi avoimesti vaikuttamaan politiikkaan. Suomalainen toimittaja Anna-Lena Lauren tiivistää asenteen naisiin kirjassaan Hulluja nuo venäläiset (Teos & Söderströms 2008): ’Tämä on machoyhteiskunta, yhteiskunta miesten ehdoilla, sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Nuorten naisten pääasiallinen tehtävä on olla kauniita ja koristeellisia. Muu on epäoleellista.’

Presidentin puoliso ei kuitenkaan saa olla liian korea tai ainakaan elitistinen. Medvedevin noustua valtaan Svetlana ei olekaan paistatellut parrasvaloissa julkkisystäviensä kanssa, vaan edustanut varsin hillitysti ja pidättyvästi miehensä vierellä. Presidentin sivustoilta löytyvästä presidentin puolison kalenterista ei löydy mitään Moskovan seurapiireihin tai elitismiin viittaavaa: Sveta seuraa miestään matkoilla, käy sairaaloissa, kirkoissa ja viihtyy lasten parissa. Kenties Medvedevin pariskuntaa on muistutettu Raisa Gorbatshovan kohtalosta: Raisan itsevarma käytös ja kallis eleganssi saattoi purra lännessä, mutta katkeroitti arkisen toimeentulon kanssa taistelevan kotimaisen yleisön.

Svetlanan rooli presidentin puolisona vaatii aikamoista tasapainoilua, mutta tällaiseen tasapainoiluun naiset ovat venäläisessä yhteiskunnassa tottuneet. Täytyy osata olla korea, mutta vaatimaton. Täytyy osata huolehtia kaikesta, mutta antaa vastuu ja valta miehelle. Rajat ovat tiukat, mutta niiden sisällä voi asioihin pyrkiä vaikuttamaan. Presidentin puolisona Svetlana on esimerkiksi menestyksekkäästi ajanut aloitetta virallisesta vapaapäivästä (8.7.), joka on omistettu – kuinkas muuten - perheelle, rakkaudelle ja uskollisuudelle.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä