Melkein käsikirjoituksen mukaiset paikallisvaalit

Torstaina, 15. lokakuuta 2009     0 kommentti(a)
Sinikukka Saari
Vanhempi tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma

Instituuttimme julkaisi kesällä briefing paperin venäläisestä puoluejärjestelmästä. Yksi sen päätelmistä oli, että Venäjän puoluejärjestelmä saattaa asteittain liberalisoitua ja tulevaisuudessa useammat puolueet saisivat ehdokkaitaan läpi parlamenttiin. Ennustetta perusteltiin Medvedevin edeltäjäänsä liberaalimmalla arvopohjalla.

Sunnuntaiset paikallisvaalit, jotka järjestettiin 75:ssä federaation subjektissa (alueita on nykyisin yhteensä 83), eivät anna tukea näin optimistiselle ennusteelle. Jopa Moskovassa paikallisparlamenttiin valittiin ainoastaan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän (joka sai 82 paikkaa) ja Kommunistisen puolueen (3 paikkaa) edustajia. Yhtenäisen Venäjän asema siis vain vahvistui entisestään. Edes talousvaikeudet eivät näytä horjuttavan valtapuolueen suosiota Venäjällä.

Soraäänet ovat jälleen kerran syyttäneet hallintoa vaalivilpistä sekä monien liberaaliopposition edustajien ehdokkuuksien epäreilusta epäämisestä. Solidarnost’-liikkeen ehdokkaat eivät saaneet lupaa osallistua vaaleihin Moskovassa, koska vaalikomissio löysi tukijalistoilta väärennettyjä nimikirjoituksia. Näin näyttää tapahtuvan oppositiopuolueiden kohdalla lähes joka vaaleissa.

Tavallisia venäläisiä oppositioehdokkaiden kohtalo – tai paikallisvaalit ylipäätään – ei kuitenkaan kiinnosta. Vain 30 prosenttia pääkaupunkilaisista vaivautui äänestämään ja vain kourallinen ihmisiä osallistui opposition järjestämiin vaalien jälkeisiin katuprotesteihin.

Venäjän vaaleihin liittyy nykyisin hyvin vähän yllätyksellisyyttä. Vaalitulokset, opposition syytökset ja kansalaisten välinpitämättömyys ovat kaikki tuttuakin tutumpaa. Mutta tällä kertaa kaikki ei sittenkään mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan: Zhirinovskin Liberaali-demokraattinen puolue ja Oikeudenmukainen Venäjä liittyivät Kommunistisen puolueen ulosmarssiin Venäjän valtioduumasta. Ulosmarssilla protestoitiin tapaa, jolla paikallisvaalit järjestettiin. Tämä oli merkittävää, sillä Oikeudenmukaista Venäjää ja jopa LDPR:ää on usein pidetty valtaapitäviä hännystelevinä muka-oppositiopuolueina. Löytyisikö kulissien takaa sittenkin muutospotentiaalia?

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä