”Ei pohjoismaiselle liittovaltiolle” – täh?

Torstaina, 29. lokakuuta 2009     0 kommentti(a)
Hanna Ojanen
vieraileva tutkija - Euroopan unioni -tutkimusohjelma

Eilen oli vähällä mennä aamukahvi väärään kurkkuun, kun näin Hufvudstadsbladetin suuren otsikon ”Pääministerit sanovat ei pohjoismaiselle liittovaltiolle”.

Ei kai minulta nyt ole mennyt ihan ohi jokin ennennäkemätön pohjoismainen suunnitelma? Ilmeisesti ei; Gunnar Wetterberg se vaan Dagens Nyheterissä kirjoitti, että nyt olisi aika pohjoismaiden muodostaa liittovaltio tai pohjoismainen unioni. (Artikkeli näyttää saaneen jo 431 kommenttia, ja myös HBL:n kotisivuilla on vilkasta keskustelua.)

Pohjoismaiden pääministerit ottivat kantaa Wetterbergin ajatukseen Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa ja sanoivat sille ei kiitos – mitäpä muutakaan. Varsinainen uutinen olisikin ollut se, että he olisivat sanoneet kyllä!

Minusta ajatus on joka tapauksessa vähintäänkin ajattelemisen arvoinen. Uusi valtio voisi olla nimeltään vaikkapa Pohjoismaat, the Nordic States. Siinä meillä olisi ihan mukava 25 miljoonan asukkaan vaikuttaja kansainvälisessä politiikassa, missä heikot valtiot ovat kasvava ongelma ja missä kansainvälisten järjestöjen asema on sekin edelleen jäsenvaltioiden tuen varassa.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä