Kööpenhaminan neuvottelut jumissa

Tiistaina, 15. joulukuuta 2009     0 kommentti(a)
Anna Korppoo
tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma
Ulkopuolelta katsoen Kööpenhaminan ilmastokokousta luonnehtivat pitkät jonot. Sekä neuvottelija- että tarkkailijadelegaatioiden koot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, ja ylittäneet valtavan Bella Centerin kantokyvyn.

Mutta ulkopuolella jumittavien jonojen lisäksi myös neuvottelut etenevät hitaasti. Suuria edistysaskeleita ei ole vielä otettu. Pitkän aikavälin tavoitteita valmisteleva LCA-neuvotteluryhmä julkaisi puheenjohtajan laatiman päätösluonnoksen viime viikolla, mutta sitä on kritisoitu suurten nousevien talouksien sitoutumusta puutteesta, vaikka paperi sisälsi myös paljon myönteisiä elementtejä.

Kehitysmaaryhmän jäsenet ovat keskeyttäneet neuvottelut useampaankin kertaan. Viime viikolla osa kehitysmaaryhmän (G77 ja Kiina) jäsenistä kritisoi pikkuisen saarivaltion Tuvalun ehdottamaa lähestymistapaa, jonka perusteella myös kehitysmaiden pitäisi suostua laillisiin sitoumuksiin. Tuvalu halusi pitää ehdotuksen pöydällä, ja pyysi kokouksen presidenttiä keskeyttämään neuvottelut. Tämän perusteella on puhuttu myös kehitysmaaryhmän sisäisestä jakautumisesta.

Afrikan neuvotteluryhmä puolestaan pysäytti neuvottelut eilen maanantaina protestina puheenjohtajamaa Tanskan tavalle keskittyä globaaliin sopimukseen Kioton sopimuksen jatkositoumusten sijasta. 

Keskustelu Kööpenhaminan neuvotteluprosessin tuloksen laillisesta pohjasta jatkuu kuumana. Suurin osa kehitysmaaryhmä G77:stä haluaa Kioton pöytäkirjan jatkuvan ja toimivan perustana jatkosopimukselle, kun teollisuusmaat puolestaan haluavat kehitysmaidenkin sitoutuvan päästörajoituksiin tavalla tai toisella. 

Viime viikolla epävirallinen ns. ’Tanskan teksti’ julkaistiin brittiläisessä Guardian-sanomalehdessä; puheenjohtajamaa Tanska oli kierrättänyt kopioita tekstistä valikoitujen hallitusten nähtävänä, mutta ei jakanut sitä avoimesti kaikille neuvotteluosapuolille. Teksti pitää sisällään löyhähkön poliittisen konsensuksen neuvotteluprosessin jatkamisesta, mutta esimerkiksi päästövähennyssitoumukset puuttuvat kokonaan. Kehitysmaaryhmä G77 ei luonnollisestikaan pitänyt teollisuusmaiden keskinäisesti sopiman neuvottelutekstin ilmaantumisesta. Heidän mukaansa virallisen prosessin ’ohi’ neuvotteleminen kyseenalaistaa YK:n prosessin ilmastoneuvotteluiden foorumina, sillä monet pienemmistä hallituksista eivät saaneet tätä neuvottelutekstiluonnosta harkittavakseen. 

Korkean tason kokouksen alkaessa tänään tiistaina suuret pääneuvottelukysymykset ovat edelleen auki, eikä niissä ole virkamiestasolla edistytty juurikaan.  


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä