Odottelua ja suljettuja ovia Kööpenhaminan viime päivinä

Torstaina, 17. joulukuuta 2009     0 kommentti(a)
Mari Luomi
tutkija
Kansainvälinen ympäristö- ja luonnonvarapolitiikka -tutkimusohjelma
Torstaina, kaksi viikkoja kestävien Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluiden toiseksi viimeisen virallisen päivän iltana, paketti oli levällään. Illan hämärtyessä ministerit ja neuvottelijat olivat jakaantuneet suljettujen ovien taakse, useisiin asiakohtaisiin ryhmiin, joiden oli määrä saavuttaa yhteisymmärrys - lähes mahdottomalta näyttävä tehtävä - illan ja yön aikana. Samaan aikaan toisaalla ministerit pitivät etukäteen valmisteltuja puheenvuoroja vähitellen tyhjenevälle salille.

Toisen neuvotteluviikon aikana neuvottelijoita on nähty lähinnä joko odottelemassa tai kiistelemässä neuvottelujen menettelytavoista. Suurin osa delegaateista odottelee sillä aikaa kun rajattu, puheenjohtajan valitsema joukko maita käy keskenään konsultaatioita. Menettelytavoista kiistellään, koska ”salaisista” konsultaatioista pitävät vain niihin mukaan kutsutut.

Kehitysmaiden G77-ryhmässä on Kööpenhaminan neuvotteluiden aikana nähty kenties ennennäkemätöntä rivien rakoilua. Odotettavissa oli toki kitkaa perinteisten riitapukarien, pienten saarivaltioiden ja öljynviejämaiden välillä. Yli 130 maata käsittävä ryhmä on kuitenkin fragmentoitunut entisestään. Heti ensimmäisellä viikolla Tuvalu otti eroa suurista kehitysmaista, kuten Kiinasta ja Intiasta, vaatimalla uutta, laillisesti sitovaa sopimusta.Toisen viikon kallistuessa lopulleen, isäntämaa Tanskan konsultoidessa valikoitua joukkoa maita, pienemmät kehitysmaat aina Egyptistä Bangladeshiin ja Guatemalasta Tuvaluun ilmaisivat närkästyksensä neuvotteluprosessin epädemokraattisuudesta. Tanskan oletetaan konsultoineen nimen omaan ennen kaikkea suurimpia kehitysmaita.

Perinteinen pohjois-etelä-rintamien välinen kuilu on kuitenkin yhä merkittävämpi ja saattaa koitua lopulta Kööpenhaminankin kohtaloksi. Britannian ulkoministeri Miliband varoitteli keskiviikkoiltana tästä todeten, että substanssiin kaatuva sopimus olisi katastrofi, mutta menettelytapakiistaan törmänneet neuvottelut olisivat farssi.

Isäntämaa Tanskaan on henkilöitynyt neuvotteluiden aikana jo kaksi pienemmällä porukalla laadittua sopimusluonnosta; ensimmäinen vuodettiin julkisuuteen – syystä tai toisesta – ensimmäisellä viikolla ja toisen olemassaolosta vihjattiin keskiviikkoaamuna. Suurin osa kehitysmaista on esittänyt tyrmistynyttä, Kiina mukaan lukien.

Teollisuusmaiden joukoissa jupistaan kehitysmaiden haluttomuudesta ottaa neuvotteluita tosissaan; kehittyvät maat taas katsovat kehittyneiden yrittävän pakottaa näitä ottamaan sitoumuksia. Sovun löytäminen tässä asiassa – onko uusi ilmastosopimus jatkoa Kiotolle vai jotain muuta – on puolestaan neuvotteluiden ydinkysymyksiä, ellei niistä tärkein.

Viime kädessä kaikki riippuu kuitenkin kahdesta maasta: Yhdysvalloista ja sen jälkeen Kiinasta. Tietoja näiden kahden päästöjättiläisen keskinäisistä kanssakäymisistä saataneen odottaa kokouksen viime metreille. Toivon kipinä saattoi kuitenkin syttyä torstai-iltapäivänä. Pitkän aikavälin rahoitus kehitysmaille nytkähti liikkeelle, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Clinton julisti torstaina maansa osallistuvan kansainväliseen rahastoon, josta rahoitetaan kehittyvien maiden hillintä- ja sopeutumistoimia vuoteen 2020 mennessä.

Euroopan unionin komissio ilmoitti jo syyskuussa laskeneensa, että rahoitusta tarvittaisiin yhteensä 100 miljardia euroa vuodessa. Kehitysmaat ja kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin leimanneet luvun täysin riittämättömäksi. Muun muassa Intia on vaatinut kehitysmaille useita satoja miljardeja vuodessa. Clintonin mainitsema kokonaisluku, 100 miljardia dollaria, alitti jopa EU:n kaavaileman rahamäärän.

Kaiken kukkuraksi Yhdysvallat ei vielä ole ilmoittanut, minkä suuruisella summalla vuodessa se osallistuisi. New York Times veikkasi 20 miljardia.  Ja mikä tärkeintä, Yhdysvaltain osallistuminen riippuu Kiinasta, jolta se odottaa sitoumuksen lisäksi läpinäkyvyyttä päästöjen raportoinnissa. Kiina julkistikin torstaina lupauksen suuremmasta avoimuudesta jatkossa.

Kööpenhaminassa tullaan viettämään tänä viikonloppuna yöttömiä öitä.


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä