"Dmitri Anatolevitsh, palauttakaa alueellemme normaaliolot!"

Keskiviikkona, 3. helmikuuta 2010     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Vanhempi tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma

Mistä viime viikon lauantaina Kaliningradissa järjestetyssä massamielenosoituksessa oikeastaan oli kyse? Tuhansia ihmisiä kerännyt mielenilmaus oli jatkoa joulukuiselle protestille, jossa vastustettiin aluehallinnon päätöstä nostaa liikenneveroa vuoden 2010 alusta. Aluetason päätös puolestaan juontaa juurensa viime vuoden marraskuussa käytyyn kiivaaseen sananvaihtoon Kremlin ja hallituksen välillä. Sen sijaan, että olisi nostettu veroa Venäjän hallituksen päätöksellä, maan johto jätti kysymyksen jokaisen yksittäisen alueen ratkaistavaksi.

Kaliningradin alueen duuman tammikuun lopulla tekemä päätös säilyttää vero nykyisellä tasollaan vielä tämän vuoden ajan ei saanut tilannetta laukeamaan. Päinvastoin. Mielenosoittajien vaatimus liikenneveron alentamisesta laajeni 11 kohdan listaksi mm. erikoistalousalueen statukseen liittyvien erilaisten tukien palauttamisesta aina poliittisesti tulenarkaan vaatimukseen paikallisen kuvernöörin Georgi Boosin ja pääministeri Vladimir Putinin erottamisesta.

Episodin yksi mielenkiintoisimmista poliittisista ulottuvuuksista sisältyy mielenosoittajien viestiin presidentti Medvedeville. ”Dmitri Anatolevitsh, palauttakaa alueellemme normaaliolot!” (”Дмитрий Анатольевич, раскошмарьте нашу область!”)

Viestiä on mahdoton kääntää sanatarkasti sillä kyse on sanaleikistä, joka viittaa presidentin itsensä sanomisiin puolitoista vuotta aikaisemmin. Ensimmäisissä kannanotoissaan pian presidentiksi valintansa jälkeen Medvedev turvautui slangiin kritisoidessaan hallintobyrokratian tapaa ”pelotella elinkeinoelämää” (кошмарит бизнес). Tällä hän viittasi viranomaistahojen tapaan painostaa yrittäjiä, mediaa ja oikeuslaitosta taipumaan omaan tahtoonsa. Epäselväksi ei jäänyt, että sanat oli kohdistettu nimenomaan presidentti Putinin aikana monisatapäistyneelle virkamiesjoukolle.

Tämä kritiikki yhdessä korruption vastaisten lakipaketin kanssa oli omiaan antamaan vaikutelman Medvedevistä liberaalina ja uudistusmielisenä johtajana. Ja juuri tähän mielikuvaan Medvedevistä ”hyvänä tsaarina” mielenosoittajat Kaliningradissa vetosivat.

Eri asia on, onko mielikuvalla katetta. Vaikka korruption vastainen taistelu on säilynyt presidentin sanavarastossa keskeisellä paikalla, ei hän ole enää myöhemmissä kannanotoissaan pohtinut Putinin luoman vallan vertikaalin luonnetta, saatika haastanut sitä. Mikään presidentin viime aikaisista tekemisistä ei myöskään viittaa siihen, että tämä tarttuisi tarjottuun tilaisuuteen ja julkisesti arvostelisi pääministeriä tai jopa erottaisi hänet.

Vaikka Kaliningradin tapahtumat on Venäjän valtamediassa ohitettu vaikenemalla, niin on selvää että pinnan alla käy kova kuhina. Kyse ei ole vähemmästä kuin vallan vertikaalin toimintakyvystä nykyisen talouskriisin oloissa.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä