Heikkoja signaaleja Medvedevin lähipiiristä

Tiistaina, 27. huhtikuuta 2010     0 kommentti(a)
Katri Pynnöniemi
Vanhempi tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma

Joukko Moskovan silmäätekeviä on kokoontunut kärrytien varteen. Seisovat siinä saappaat jalassa ja mittailevat maisemaa. Silmänkantamattomiin vain yhtä peltoa ja kuraa. Vastaan astelee paikallinen ukko, joka ryhtyy juttusille. ”Kas, olenkin nähnyt teidät televisiossa, ihan todellako olette rakentamassa tänne Venäjän piilaaksoa?” Saatuaan myöntävän vastauksen, ukko jatkaa: ”Mainiota! Loistokaverit! Me paikalliset olemmekin jo pitkään odottaneet, koska sivilisaatio viimein saapuu tänne meille”.

Tämä ei ole vitsi. Eikä edes nykyaikaan viritetty sovitus Gogolin kootuista tarinoista. Tarinan kertojana on Viktor Vekselberg, joka Itogi-lehdelle (26.4.2010) antamassaan haastattelussa halusi näin osoittaa, miten ajatus innovaatiokaupungista on ”sopusoinnussa Venäjän kansan mielenvireen” kanssa. Hankkeen kansallisia erityispiirteitä korostaakseen sen puuhamiehet ovat ideoineet nimikilpailun, jonka voittajalle on luvassa matka Kaliforniassa sijaitsevaan piilaaksoon. Eihän tulevaa innovaatiokaupunkia voi kutsua arkisesti vain Skolkovoksi, vaan tavoitteena on löytää oma, erityistä venäläistä luovuutta ja innovatiivisuutta kuvaava brändi.

Venäjän kansan innovatiivisuus, kuten kirjailija Vladimir Nabokov asian ilmaisi, on sen erityisessä kyvyssä toimia täydellisessä tyhjyydessä, ilman selkeää päämäärää. Vekselberg tuntuu omaksuneen tämän ajatuksen, ainakin mitä tulee miljardien arvoisen hankkeen odotettavissa oleviin tuloksiin. Riskit ja virheet kuuluvat innovaatioiden luonteeseen, hän opettaa.

Muutoin hankkeen valmistelu näyttäisi etenevän tuttuja latuja. Samaisessa haastattelussa Vekselberg painotti, että Skolkovon kylän laitamille, Rublyovkan eliittialueen kylkeen nouseva kaupunki ja siellä joskus tulevaisuudessa työskentelevät tuhannet ”innovaattorit” tullaan eristämään hallinnollisesti muusta Venäjästä. Tätä tarkoitusta varten on perustettu erityinen säätiö, joka huolehtii yhteyksistä ulkomaailmaan. Konseptiin kuuluvat myös verohelpotukset. Aluetta koskevasta tullivapaudesta keskustellaan.

Aivan kuten Gogolin romaaneista on hyödytöntä etsiä autenttista venäläistä taustaa, on täysin epäolennaista pohtia Skolkovin innogorodin panosta Venäjän tieteelle tai innovaatiotaloudelle yleensä. Hanketta tulee ennen kaikkea lähestyä eräänlaisena heikkona signaalina presidentti Medvedevin valtapiirissä tapahtuvista muutoksista. Tästä näkökulmasta on mielenkiintoista seurata alkavatko rakennustyöt Skolkovon pellolla ennen vuotta 2012.


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä