Svenska valdramat 2010

Tiistaina, 21. syyskuuta 2010     0 kommentti(a)
Kaisa Korhonen
tutkija - Euroopan unioni -tutkimusohjelma
Nya riksdagsledamöter har valts i Sverige, men efterpratet är långt ifrån färdigpratat.

Riksdagspartierna i Sverige står inför viktiga vägval efter söndagens riksdagsval. Ska det framgångsrika Miljöpartiet hoppa över från det rödgröna blocket för att bilda en majoritetsregering med den borgerliga alliansen? Hur ska Reinfeldts andra regering annars se till att de borgerliga lyckas styra i minoritet – det vill säga om mandatfördelningen inte ska förändras på grund av onsdagsräkningen av de sista rösterna? Hur ska Socialdemokraterna vända vinden efter sitt värsta valresultat på ett århundrade?

Sedan har vi den allra känsligaste frågan: hur mycket kommer Sverigedemokraterna att påverka den svenska politiken och den svenska politiska kulturen med sina 20 mandat och 5,7% av rösterna (= valnattsresultatet)? Det verkar som Sverige inte längre är sig likt, utan påminner snarare om det nya immigrationskritiska Danmark där Dansk Folkeparti sitter med i Folketinget som landets tredje största parti.    

Den politiska oron kan läsas mellan rader i svenska e-tidningar och sociala medier. På måndagskvällen syntes den också i Stockholm i form av en stor demonstration mot rasism. Valresultatet verkar vara bevis på att det svenska samhället har förändrats; en stor del av ’svenskarna’ har blivit rädda för det annorlunda. Många verkar skämmas för valresultatet, och visst känns det som Sveriges image i världen förändrades över en natt när man läser de första reaktionerna i utländska medier. Få har tackat det svenska folket för att ha röstat mer ivrigt än senast och uppnått ett valdeltagande på omkring 82% (= valnattsresultatet). De flesta spekulerar om vare sig det öppet främlingsfientliga partiets vallöften blir svensk politik eller inte.

Måndagen var inte den fröjdfullaste morgonen för oss som ser upp till Sverige för dess traditionella solidaritet med de vanlottade, vilket landets asyl- och immigrationspolitik samt humanitära arbete har länge stått som varumärken för. Ändå får man känna sig lättad över att ingendera av de två politiska blocken spelade det främlingsfientliga eller immigrationskritiska kortet inför valet. Både Reinfeldt och Sahlin har varit mycket tydliga i sina ståndpunkter: deras koalitioner ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna. I många andra länder är de stora partierna inte lika principfasta i denna fråga.

Det kvarstår dock som ett paradox att världens ’bästa’ länder (enligt Newsweek är fyra nordiska länder i topp 10) har så starka politiska rörelser som troget hävdar att hemlandets ekonomiska (eller teknologiska!) framgång och samhälleliga välmående är kopplat till ”trygghet och tradition”, om man får låna Sverigedemokraternas valslogan. Den populistiska högerns framgång har inte varit Danmarks ensak i Norden, men nu följde även Sverige efter  – och Finland går till valurnorna härnäst.


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä