Wikileaks ja Tiitisen lista

Maanantaina, 29. marraskuuta 2010     1 kommentti(a)

Miten Suomessa reagoitaisiin, jos Wikileaks julkaisisi Tiitisen listan?

Tänä aamuna moni diplomaatti ympäri maailmaa on aamukahvin äärellä miettinyt: ”mitä nyt?” Wikileaksin julkaisemat 250000 diplomaattista asiakirjaa lisäävät hieman värisyvyyttä diplomatian muuten joskus monokromaattiseen ja utuiseen maailmaan.

Tunnetusti sekä Yhdysvaltojen ulkoministeriö että muut tahot ovat kansallisen turvallisuuden vaarantamiseen vedoten anelleet Wikileaksia olla julkaisematta aineistoa. Toisaalta, kuka tahansa joka on ollut mukana diplomatiassa tai edes lukenut Tom Clancyn kirjoja ei tule yllättymään aineistosta. Yksittäiset viesti voivat toki olla hyvinkin dramaattisia, ja epäilemättä osa aineistosta on hyvin epämukavaa siinä mukana oleville, ehkä myös Suomessa.

Herääkin kysymys siitä, että jos Yhdysvaltojen kaltainen globaali supervalta kestää sen, että tässä vaiheessa yli 300000 sen sotilaalliseen ja diplomaattiseen toimintaan liittyvää asiakirjaa julkaistaan, miten Suomessa reagoitaisiin, jos Wikileaks julkaisisi Tiitisen listan?


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Keskustelu (1 kommenttia)

28.12.2010, jukka Lankolainen
 

Luulisin, että pölyn laskeuduttua Wikileaks olisi tehnyt palveluksen kansakunnalle, ja viimeinkin ehkä antaisi näpäytyksen sulketuneisuuden aikakaudelle. Voisi myös opastaa päättävässä asemassa olevia avoimuuteen. Kuinka moni polittinen skandaali olisi jäänyt torsoksi jos asianomainen olisi Kaarle Kustaan tavoin todennut kuivasti tiedotusvälineille että "niinhän se on".

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä