Kiinan hinta ilmastosovusta?

Torstaina, 9. joulukuuta 2010     0 kommentti(a)
Anna Korppoo
tutkija - EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelma

Maailmalla uutisoitiin alkuviikosta näyttävästi Kiinan tarjouksesta kirjata ilmastotavoitteensa osapuolikokouksen päätökseen Cancunin ilmastokokouksessa. Peking – ja koko G77-kehitysmaaryhmä - on aiemmin vastustanut kehitysmaaryhmän jäsenten sitoutumista kansainvälisellä tasolla vetoamalla teollisuusmaiden historialliseen vastuuseen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. Tämä yhteisen mutta eriytetyn vastuun periaate on kirjattu sekä ilmastonmuutoksen puitesopimukseen että Balin toimintasuunnitelmaan.

Jos Kiinan tarjouksessa ei ole kysymyksessä väärinkäsitys, kuten Cancunin käytävillä huhutaan, ehdot lienevät kovat. näitä oletettavasti ovat varmuus Kioton pöytäkirjan toisen tavoitekauden toteutumisesta, Yhdysvaltojen sitoumuksen samanaikainen kirjaaminen, sekä teollisuusmaiden yhteisvastuullisen sitoumuksen ankkuroiminen.

Neuvotteluiden jatkamiseen Kioton toisen kauden toteutumisesta teollisuusmaat voisivat periaatteellisella tasolla suostua, joskin Venäjä, Kanada ja Japani saattavat käytännössä jättäytyä pois itse tavoitekaudelta. Teollisuusmaiden yhteisvastuullisen numeron suhteen näkemykset eroavat kuitenkin käytäväkeskusteluiden perusteella vielä jyrkästi. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n työn perusteella tällainen numero pitäisi olla 25-40% vähennys vuoteen 2020 mennessä.

Vielä vuosi sitten Yhdysvaltojen olisi olettanut tarttuvan Kiinan tarjoukseen hanakasti. Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa sitoutumaan kanssaan oikeudellisesti symmetrisessä muodossa. Osapuolikokouksen päätöstä on pidetty juuri tällaisena ratkaisuna. Sitoumusten syvyydestä ei tässä yhteydessä ole ollut kyse - Kiinan intensiteettitavoitteen on oletettu täyttävän Yhdysvaltain Kongressin vaatimukset.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä sopua vaikeuttaa myös edelleen jatkuva erimielisyys kehitysmaaryhmän päästövähennysten kansainvälisestä raportoinnista. Lisäksi, Yhdysvallat on kuitenkin alun perin muotoillut tämän kantansa vuosi sitten pidettyä Kööpenhaminan kokousta varten, ja sitoumuksen ankkuroiminen voi vaikuttaa kotimaisten kehityskulkujen valossa vaikealta. Välivaalit kertoivat karua kieltään vallan liukumisesta presidentti Obamalta republikaaneille.

Kiinan mahdollisesta tarjouksesta huolimatta päästövähennyksiä siis tuskin ankkuroidaan sitovaan muotoon Cancunissa.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä