Hyviä uutisia terrorismista

Torstaina, 21. huhtikuuta 2011     0 kommentti(a)
Teemu Tammikko
Vanhempi tutkija - Euroopan unioni -tutkimusohjelma

Terrorismia harjoittava islamismi on kaventumassa absurdiutta lähentelevään utopismiin, samalla kun käytännöllisempiä tavoitteita ajetaan maltillisemmin keinoin

Terrorismista on vaikeaa kirjoittaa myönteisesti. Tapahtumat ovat väistämättä traagisia, ja silloinkin kun ne eivät sitä ole, olisi tarpeen olla mahdollisimman hiljaa aiheesta, jottei muistuttaisi koko ilmiön olemassaolosta. Nyt kuitenkin uutiset ovat sellaisia, että niitä on helppo alleviivata: Europolin tuoreen tilanneraportin mukaan terrorismi jatkaa selkeää laskuaan Euroopassa.

Yleisin terrorismin taustalla oleva ideologia tai motiivi oli viime vuonna edelleen separatismi, mutta baskiterroristijärjestö ETA:n heikentymisen myötä iskut tai niiden yritykset vähenivät 160:een, kun vielä vuonna 2007 separatistien niitä tehtiin 532. Separatistisen terrorismin jälkeen yleisimpiä olivat äärivasemmiston ja anarkistien iskut/yritykset, jotka ovat yleistyneet taloustilanteen kurimuksessa neljässä vuodessa 21:stä 45:een. Eurooppalaisen terrorismin harvinaimmat muodot tilaston perusteella ovat edelleen islamistinen ja äärioikeistolainen terrorismi. Viime vuonna islamistisia tapauksia oli kolme ja äärioikeistolaisia ei yhtään.

Kuriositeettina kaikki kolme islamistista iskua voidaan liittää vuonna 2005 julkaistujen pilapiirrosten kostoyrityksiksi. Tämä osoittaa, että terrorismia harjoittava islamismi on kaventumassa absurdiutta lähentelevään utopismiin, samalla kun käytännöllisempiä tavoitteita ajetaan maltillisemmin keinoin. Arabimaiden vallankumoukset todennäköisesti lisäävät maltillisten keinojen suosiota entisestään ja ajavat terrorismin yhä harvinaisemmaksi ja harhaisemmaksi toimintatavaksi.

Tilanne on kuitenkin vielä parempi, kuin mitä pelkkää iskujen määrää seuraamalla voi päätellä. Europolin käyttämän, EU:n virallisen terrorismin määritelmän mukaisesti iskuiksi lasketaan myös kaikki sellaiset teot, jotka aiheuttavat vain materiaalista tuhoa, kuten esimerkiksi eläinlaboratorioiden tuhopoltot (Suomessa radikaalia eläinaktivismia ei ole laskettu terrorismiksi, vaikka periaatteessa lainsäädäntö mahdollistaisi tämän). Jos terrorismiksi laskettaisiin vain ne teot, jotka on tarkoituksella kohdistettu ihmisiin, terrorismin yleisyys Euroopassa olisi suunnilleen viidennes poliisin tilastoista. On syytä huomioida, että vuoden 2005 Lontoon iskujen jälkeen Euroopassa ei ole tehty yhtään valtaisaa tuhoa aiheuttanutta iskua. Viime vuonna iskuissa kuoli yhteensä seitsemän ihmistä. Näistä kuusi sai surmansa Kreikassa anarkistien toteuttamissa iskuissa ja yksi ETA:n surmaamana.

Myönteisista uutisista huolimatta ei kannata tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Europol varoittaa analyysissään talouskriisin pitkittymisen johtavan anarkistisen ja äärivasemmistolaisen terrorismin kasvuun. Tällaisten liikkeiden perinteisiä toiminta-alueita ovat juuri pahiten kriisin kynsissä olevat maat, kuten Kreikka ja Espanja. Talouskriisin ilmasto suotuisa myös äärioikeiston kasvulle, sillä ongelmat ovat helposti ulkoistettavissa maahanmuuttajien ja muiden vähemmistöjen niskoille. Pohjois-Afrikan levottomuuksista johtuva voimakas pakolaisaalto vain todennäköisesti pahentaa asiaa.

Vastakkainasettelu ja eriarvoistuminen heijastuvat jo nyt ääriliikkeiden suosioon ja retoriikkaan. Jos väkivallan käyttöä yhtenä keinona poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ei selkeästi tuomita, tai sillä jopa vihjaillaan, voi Europolin tilastoista iloitseminen olla ennenaikaista.

Kaikesta huolimatta on muistettava, että menneisyys on huono väline tulevaisuutta ennustaessa. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että terrorismin vastainen toiminta on ollut tehokasta, ja että perinteiset ja vahvasti pelätyt terrorismin muodot ovat menettämässä suosiotaan.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä