Kansa ei aina tiedä – Suomen puolustuskyky on vahva

Keskiviikkona, 28. marraskuuta 2012     2 kommentti(a)

Onko kotimainen viestintä puolustusvoimien suunnalta ollut liian pessimististä, liian ongelma- ja budjettikeskeistä?

Yli puolet kansalaisista (51%) on sitä mieltä, että Suomella olisi huonot mahdollisuudet puolustautua, jos se joutuisi tavanomaisin asein käytävään sotaan. Trendi on ollut nouseva, sitten vuosituhannen vaihteen. Onneksi tämä on vain mielipide tai arvio: Todellisuus on nimittäin jotain aivan muuta. Ympäröivän sotilasstrategisen kontekstin huomioiden Suomella ei ole ollut näin hyviä mahdollisuuksia puolustautua sitten toisen maailmansodan. Miten kansalaisilla voi olla näin vääristynyt kuva sekä Suomen että meitä ympäröivien maiden asevoimien suhteellisesta suorituskyvystä? Onko kotimainen viestintä puolustusvoimien suunnalta ollut liian pessimististä, liian ongelma- ja budjettikeskeistä?

Uudessa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) vuosittaisessa mielipidekyselyssä löytyy monia kiinnostavia muutoksia. Esimerkiksi yleinen tuki ja usko Euroopan Unioniin etenkin sotilaallista turvallisuutta luovana yhteisönä on laskenut merkittävästi. Pohjoismaista sotilaallista yhteistyötä tukee 91% vastaajista (noin 87.8-94.2% kansalaisista). Luku, joka varmaan itsessään toimii jonkinlaisena pelotteena, on että vastaajista 87% oli valmiita osallistumaan maanpuolustukseen, jos Suomeen hyökätään. Tämä on osoitus laajasta yleisestä tuesta yhteiskuntamalliamme kohtaan.

Korkea henkilökohtainen maanpuolustustahto kuitenkin alleviivaa alussa mainittua tulosta, siitä että enemmistö kansalaisista näkee Suomen mahdollisuudet puolustautua huonoiksi. Eli moni on itse valmis puolustamaan Suomea, vaikka uskoo mahdollisuuksien olevan huonot. Sanat ’patrioottisuus’ ja ’sisu’ tulevat auttamatta mieleen. Olisiko kenties Puolustusvoimien ja Puolustusministeriön aika avata kansalaisille ’nykysotaa’, siihen tarvittavaa koulutusta ja kalustoa, ja Suomen edellytyksiä puolustaa maatamme? Tämä voisi lisätä ymmärrystä yli vuosikymmenen päästä vaadittaviin investointeihin, jotta nykyinen hyvä puolustuskyky voidaan ylläpitää.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Keskustelu (2 kommenttia)

29.11.2012, Laine Pekka
 

MTS:n mielipidekyselyssä kysymyksen asettelu on väärä sotilaallista turvallisuutta luovien yhteisöjen suhteen.
Jos Suomi joutuu hyökkäyksen kohteeksi, tukea ei tule.
Eu ei ole sotilaallinen organisaatio, ja sen turvallisuus muodostuu siitä, että useimmat maat ovat Naton jäseniä. Apua voi pyytää, mutta sitä tuskin tulee.
Pohjoismaista sotilaallista yhteistyötä on vain harjoituksissa. Osa on Naton jäseniä, osa erilaisia sotilaallisesti liittoutumattomia maita.
Kyselyssä oikeata oli vain kysymys suhtautumisesta NATOon, muu on tarkoituksellista harhaanjohtamista.

30.11.2012, James Mashiri
 

Puolustusmahdollisuuksia ja varautumista aseellisen hyökkäyksen torjuntaan voidaan myös arvioida luottamusmittareina. Viestinnän suhteen olen samaa mieltä, mutta päävastuu ei ole puolustusvoimilla. Aiheesta lisää http://fmashiri.wordpress.com/2012/11/30/valhe-emavalhe-ja-tilasto-osa-3-tietaako-kansa/ Keskustelua myös twitterissä @jamesmashiri.

Kiitos inspiraatiosta, Charly!

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä