Yhdysvaltojen osavaltioiden BKT:t ja muu maailma

Tiistaina, 26. elokuuta 2008     0 kommentti(a)
Kaikki tietävät että Kalifornian osavaltio olisi itsenäisenä valtiona "Top 10 kansallista taloutta maailmassa" -listalla. Entä Iowa ja New Hampshire, joiden esivaaleista presidenttiehdokkaat usein ponnistavat? Kiinnostava kartta, jossa osavaltioiden Bkt:tä verrataan muihin maihin, antaa vastauksia mm. näihin kysymyksiin...

Martti Setälä Unifinistä lähetti nettisivuston linkin, jossa Yhdysvaltojen eri osavaltioiden BKT:n verrataan muiden maiden vastaaviin lukuihin. Kartta on hyvä muistutus siitä miten iso Yhdysvallat on ja siitä miten eriarvoisessa asemassa eri osavaltiot ovat toisiinsa nähden. Mutta se muistuttaa myös siitä, miten suuret Yhdysvaltojen sisäiset markkinat todella ovat.

Esimerkiksi Brasilia, joka on yksi neljästä suuresta nousevasta taloudesta (BRIC - Brazil, Russia, India, China), on New Yorkin osavaltion kokoinen. Brasilian talous kasvaa niin nopeasti, että se on taloudellisesti pian jopa New Yorkin ja Connecticutin kokoinen. Kuitenkin se on vain yhden (suuren) tai kahden osavaltion kokoinen.

Suomi on merkitty Coloradon osavaltion paikalle. Tämä on sikäli sopiva valinta, että molemmilla on fyysiseen pinta-alaan nähden suhteellisen pieni BKT ja ihmisiäkin Coloradossa on lähes yhtä monta kuin Suomessa. Valinta on myös hyvä siksi, että samoin kuin Suomella maailmanpolitiikassa, Coloradolla on joskus mahdollisuus vaikuttaa maan tulevaisuuteen enemmän kuin ehkä sen taloudellisen koon puolesta voisi  odottaa.  Marraskuun vaaleissa Colorado on yksi keskeisistä ja uusista 'vaa´ankieli' osavaltioista. Osavaltion valitsijamiesäänet ovat vuodesta 1968 menneet republikaaniehdokkaalle, Bill Clintonin ensimmäistä voittoa (1992) lukuun ottamatta. Ympäri maata tapahtuvat demografiset muutokset kuitenkin muuttamassa äänestäjäkenttää. Coloradon yhdeksän ääntä voivat myöhemmin syksyllä lipua John McCainilta Barack Obamalle. Eroja kuitenkin on, sillä onneksi suomalaiset puoluekokoukset eivät ole vielä saavuttaneet samaa mittakaavaa kuin juuri nyt Coloradon Denverissä käynnissä oleva Demokraattien puoluekokous.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä