Keskustelu Euroopan turvallisuudesta käy vilkkaana

Keskiviikkona, 12. marraskuuta 2008     0 kommentti(a)
Minna-Mari Salminen
tutkimusassistentti

Ulkoministeri Alexander Stubb vieraili eilen Moskovassa tapaamassa muun muassa kollegaansa Sergei Lavrovia. Ulkoministerien keskustelulistalla oli ajankohtainen kysymys eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan järjestelystä, joka tulee olemaan esillä vielä paljon seuraavien viikkojen aikana. Siitä keskustellaan varmasti tämän viikon perjantaina Nizzan EU-Venäjä huippukokouksessa, mahdollisesti myös lauantaina Washingtonin G20-kokouksen yhteydessä sekä joulukuun alussa ETYJ:in ulkoministerien huippukokouksessa Helsingissä.

Venäjän ulkoministeri Lavrov on ajanut eteenpäin ajatusta euroatlanttisesta turvallisuussopimuksesta, joka olisi tasapuolinen ja perustuisi moninapaisuuteen, eikä yhden valtion tai organisaation määräämisoikeuteen. Uusi turvallisuussopimus on Venäjän vastaehdotus vastustamalleen NATO:lle. Venäjä pitää erityisen ongelmallisena Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän osien sijoittamista Itä-Eurooppaan sekä NATO:n mahdollista laajentumista itään.

Ehdotus yhteisestä turvallisuussopimuksesta ei ole ollut Venäjän ainoa yritys elävöittää turvallisuuskeskustelua, vaan presidentti Dmitri Medvedev toisti viime viikolla ensimmäisessä linjapuheessaan jo viime vuonna esitetyn Venäjän uhkauksen sijoittaa Iskander-ohjuksia Kaliningradiin. Tämän uhkauksensa Venäjä toteuttaisi ainoastaan siinä tapauksessa, jos Yhdysvallat sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmän Puolaan ja Tšekkiin.

Venäjän aikeet sijoittaa ohjuksia Kaliningradiin on otettu etenkin Puolassa ja Saksassa huolestuneena vastaan. EU:n ulkoasiain komissaari Benita Ferrero-Waldner kysyikin mitä ristiriita Venäjän presidentin puheessa yhteiseurooppalaisen turvallisuussopimuksen luomista ja uhkauksista sijoittaa ohjuksia Kaliningradiin viestittää? Myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ilmaisi huolensa uuden asevarustelun uhkasta Euroopassa.

Yhdysvaltojen tuleva presidentti Barack Obama ja Dmitri Medvedev saattavat tavata ensimmäistä kertaa jo tuleva lauantaina Washingtonissa G20-maiden tapaamisessa ja silloin keskustellaan varmasti myös eurooppalaisesta turvallisuusarkkitehtuurista. Obama kannatti kampanjansa aikana ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittamista Itä-Eurooppaan.

Näiden kaikkien perustella voimme odottaa vilkasta keskustelua turvallisuuspolitiikasta vielä tämän syksyn aikana.

Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä