Köyhät maat ilmastoansassa

Torstaina, 11. joulukuuta 2008     1 kommentti(a)
Tapani Vaahtoranta
erityisasiantuntija
Köyhiä maita ei käy kateeksi. Muiden ongelmiensa lisäksi ne joutuvat kärsimään ilmastonmuutoksesta, koska eivät pysty sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin kuten kuivuuteen ja rankkasateisiin. Koska näillä mailla on huono sopetumiskyky, niiden on myös entistä vaikeampi päästä kestävän kehityksen tielle ja pois köyhyydestä.

Kyvyttömyys sopeutua ilmastonmuutoksen seurauksiin muistuttaa niitä Paul Collierin määrittelemää neljää ansaa, joissa köyhät kehitysmaat ovat. Koska ne eivät näytä pääsevän ansoistaan pois, ne pysyvät köyhinä, kun muu maailma vaurastuu. Yksi Collierin The Bottom Billion -kirjassaan kuvaama ansa on sisällissota. Kongon demokraattinen tasavalta on hyvä esimerkki tällaiseen sota-ansaan joutuneesta maasta. Vaikka Kongolla on suuret luonnonvarat, se on jäänyt köyhäksi, koska sotimisen kierre estää sitä kehittymästä.

Nyt on siis ilmeistä, että käynnissä olevan ilmastonmuutoksen aiheuttaneet teollisuusmaat ja sitä tästä eteenpäin kiihdyttävät Kiina ja Intia ovat virittämässä köyhille maille ja erityisesti Afrikalle viidennen ansan.

Poznanin ilmastokokouksen tilaisuuksissa kuulee monesta suusta, että Afrikka on ilmastonmuutoksen suurin uhri, koska se ei pysty sopeutumaan. Afrikka on myös syytön uhri, koska sen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on vain alle neljä prosenttia.

Nälkäongelman paheneminen on esimakua tulevasta. Yli yhdeksänsataa miljoonaa ihmistä näkee tällä hetkellä nälkää. Heistä suurin osa asuu köyhissä kehitysmaissa. Kansainväliselle ilmastopaneelille IPCC:lle töitä tehnyt asiantuntija sanoo, että viime vuonna nälkää näkevien määrä lisääntyi 40 miljoonalla juuri ilmastonmuutoksen takia. Ruokaa oli aiempaa vähemmän, koska maissin tuotantoa siirrettiin biopolttoaineen valmistukseen ja Australiaa piinasi ennätyksellinen kuivuus. Nälkäongelman kärjistymistä pidetään ensimmäisenä konkreettisena esimerkkinä ilmastonmuutoksen maailmanlaajuisista vaikutuksista.

Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan kuivuutta monissa osissa maailmaa, mutta erityisesti Afrikan maatalous on vaaravyöhykkyyssä. Siksi ennakoidaan, että ilmastonmuutos pahentaa tulevina vuosina juuri Afrikan nälkäongelmaa. Kun lisäksi väestönkasvu jatkuu nopeana monissa Afrikan maissa, nälkää näkevien määrä saattaa kasvaa siellä huomattavasti.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta köyhät maat pääsisivät irti ilmastoansasta? Tavallinen vastaus on "massiivinen apu". Rikkaiden maiden olisi kaksinkertaistettava kehitysmaille antamansa apu, jotta nämä kykenisivät saamaan aikaan kestävää kehitystä lämpenevässä maailmassa. Tämän ratkaisun ongelmat ovat samat kuin muussakin kehitysavussa. Ei ole takeita siitä, että teollisuusmailla on poliittista tahtoa riittävän avun antamiseen. Ei myöskään ole takeita siitä, että köyhät maat käyttävät saamansa avun niin, että asetetut tavoitteet saavutetaan.

Köyhän miljardin on vaikea nousta pohjalta.


Kirjoitukset edustavat kirjoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä.

Keskustelu (1 kommenttia)

27.12.2008, Jorma Kinnunen
 

Onko mahdotonta kieltää (YK) maissin käyttö biopolttoaineen valmistukseen!? Olisiko päätöksen sijasta/rinnalla mahdöllisimman laaja kansainvälinen ostoboikotti vaikuttava? Eikö YK:lla ole keinoja mahdoll. kiellon rikkojia kohtaan?!

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä