Briefing Paper

Briefing Paper 92 (2011)   

The persistence of Putin's Russia:
Why don't Russians demand more?


Julkaistu 11.11.2011

Sinikukka Saari
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (2.50 Mb)

Venäläismediassa on esitetty yllättävän kriittisiä puheenvuoroja sen jälkeen, kun Vladimir Putin ilmoitti asettuvansa ehdolle ensi maaliskuun presidentinvaaleissa. Monien kommentaattorien mukaan Putin on muuttumassa Leonid Brežnevin kaltaiseksi vanhenevaksi ja muutosvastaiseksi johtajaksi ja Venäjän nykyinen vakaus on muuttumassa asteittain pysähtyneisyydeksi.

Pettymys Putinin Venäjälle vakiinnuttamaan heikkoon hallintoon vaikuttaa leviävän yhä laajemmalle. Jatkuvasti lisääntyvä korruptio, kansalaisten oikeusturvan kiistattomat heikkoudet, poliittinen vaihtoehdottomuus sekä innovatiivisuuden ja dynaamisuuden puute taloudessa vahvistavat yleistä pessimismiä tulevaisuuden suhteen.

Hallinnon legitimaation rapautuminen ei ole kuitenkaan johtanut merkittäviin muutospaineisiin. Monet historialliset, rakenteelliset ja sosiologiset tekijät tukevat hallinnon pysyvyyttä ja ehkäisevät laajamittaisia kansalaisprotesteja.

Nyky-Venäjän tragedia on heikko hallinto, joka ei kykene uudistumaan ja tehostamaan itseään. Samalla hallinto on kuitenkin tarpeeksi vahva estämään muiden poliittisten vaihtoehtojen vahvistumisen ja nousemisen haastajan asemaan.

Suositukset