Briefing Paper

Briefing Paper 126 (2013)   

Russia’s defence reform:
Assessing the real ‘Serdyukov heritage’


Julkaistu 26.3.2013

Katri Pynnöniemi
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (1.16 Mb)

Venäjän asevoimien uudistukset jatkuvat mutta alan teollisuus laahaa perässä

Venäjän puolustusvoimissa on käynnissä pitkä ja hyvin kallis uudistushanke, jonka tavoitteena on varautua uusiin turvallisuusuhkiin. Puolustusministeri Anatoli Serdjukovin erottaminen marraskuussa 2012 käynnisti keskustelun uudistusten tulevaisuudesta.

Serdjukovin jättämä perintö on vaikea pala purtavaksi Venäjän nykyisissä oloissa. Rakenteellisia uudistuksia on lähdetty toteuttamaan ulkoistamisten ja yksityistämisten kautta, mikä on tuonut mukanaan useita uusia ongelmia. Niistä huolimatta ulkoistamiset tulevat luultavasti jatkumaan.

Uusi puolustusministeri Sergei Šoigu ei ole toistaiseksi tehnyt uudistushankkeeseen mittavia muutoksia, vaan on tyytynyt pieniin korjausliikkeisiin. Selvin muutos on Venäjän kotimaisen puolustusteollisuuden aseman vahvistuminen. Serdjukovin kaudella Venäjä suosi alan ulkomaista teollisuutta, mutta nyt kotimaista teollisuutta suositaan ainakin puheen tasolla.

Venäjän poliittinen johto haluaa nähdä puolustusteollisuuden Venäjän modernisaation veturina. Ongelmana kuitenkin on, että suurin osa alan yrityksistä on sekä teknologisesti että yritysjohdon osaamisen suhteen kaukana jäljessä kansainvälisistä kilpailijoistaan.

Suositukset

Raportti 45 (2016)   Briefing Paper 15 (2008)

Fog of Falsehood:
Russian Strategy of Deception and the Conflict in Ukraine

Katri Pynnöniemi & András Rácz (eds.)

 

Russia's Security Policy Grows

Pavel K. Baev