Briefing Paper

Briefing Paper 135 (2013)   

Right-wing nationalism in Russia:
A by-product of electoral competition or a political agenda for the future?


Julkaistu 12.9.2013

Maria Nozhenko
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (1.26 Mb)

 

Oikeistolaiset nationalistit ovat aktivoituneet Venäjällä kuluneen kesän aikana. Samalla nationalismista on käyty runsaasti julkista keskustelua.

Moderni venäläinen nationalismi on luonteeltaan siirtolaisvastaista. Tämä on paljolti seurausta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen kauden epäonnistuneesta kansakunnan rakentamisesta.

Useimmat oikeistolaiset järjestöt on marginalisoitu, eikä niillä ole suurta jäsenmäärää tai kannatusta. Näiden järjestöjen edustamalla siirtolaisvastaisella ajattelulla on kuitenkin Venäjällä paljon kannatusta.

Kahdeksan viime vuoden aikana oikeistonationalistien toiminta on tapahtunut enimmäkseen poliittisen järjestelmän ulkopuolella, sillä ryhmillä ei ole ollut tilaisuutta osallistua vaaleihin.

Oikeistonationalististen järjestöjen tulevaisuudennäkymät riippuvat siitä, miten Venäjän hallinto käsittelee maahanmuuttokysymyksiä ja toisaalta siitä, miten hallinto suhtautuu nationalismiin. Oikeistoryhmät voidaan joko marginalisoida, ajaa maan alle tai pyrkiä vetämään ne osaksi poliittista järjestelmää.

Suositukset