Briefing Paper

Briefing Paper 138 (2013)   

Arctic Conflict Potential:
Towards an extra-Arctic perspective


Julkaistu 24.9.2013

Juha Käpylä & Harri Mikkola
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (1.05 Mb)

Arktisesta alueesta vallitsee yleinen ja virheellinen käsitys, jonka mukaan alueen mittavat luonnonvarat johtavat "kultaryntäykseen" ja konflikteihin, kun arktiset valtiot kilpailevat resursseista.

Kolme eri tekijää voisi johtaa arktisten valtioiden keskinäisiin konflikteihin: ratkaisemattomat rajakysymykset, kysymykset arktisten merireittien hallinnasta sekä vielä ratkaisemattomat Jäämeren pohjan mannerjalustojen omistuskysymykset. Konfliktit eivät kuitenkaan ole arktisten valtioiden etujen mukaisia, sillä ne vaikuttaisivat negatiivisesti Arktiksen hyödyntämisen tarjoamiin taloudellisiin mahdollisuuksiin.

Arktisen alueen vakautta lisäävät alueelliset ja kansainväliset yhteistyöjärjestöt ja sopimukset, jotka käsittelevät alueen hallintaan liittyviä kysymyksiä. Vaikka eri tahoilla on Arktiksella omat intressinsä, on epätodennäköistä, että alueen sisäiset kysymykset kärjistyisivät konfliktiksi. Todennäköisempää onkin, että mahdollinen arktinen konflikti saisi alkunsa Arktiksen ulkopuolella, jolloin siihen ei kyettäisi välttämättä puuttumaan olemassa olevien Arktisen alueen hallintamekanismien avulla.

Suositukset

Working Paper 85 (2015)   Raportti 33 (2012)

On Arctic Exceptionalism:
Critical reflections in the light of the Arctic Sunrise case and the crisis in Ukraine

Juha Käpylä & Harri Mikkola

 

Uhka vai mahdollisuus?
Suomi ja Euroopan puolustus- ja turvallisuusmarkkinoiden muutos

Harri Mikkola, Jukka Anteroinen, Ville Lauttamäki