Briefing Paper

Briefing Paper 158 (2014)   

Divided Stands the Visegrad?
The V4 have been united towards the Ukraine crisis but remain split concerning Russia


Julkaistu 24.6.2014

András Rácz
Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (749 Kb)

Ukrainan horjuminen ja kriisin mahdollinen leviäminen ovat suora turvallisuusriski itäisen Keski-Euroopan Visegrad-maille eli Puolalle, Tšekille, Slovakialle ja Unkarille. Riskinä on, että maiden sotilaallinen turvallisuus järkkyy, energiatoimitukset keskeytyvät ja maihin alkaa virrata pakolaisia. Näistä syistä Visegrad-maat ovat vastanneet kriisiin aktiivisesti ja yksissä tuumin.

Maat eivät kuitenkaan ole onnistuneet muotoilemaan yhteistä kantaa mahdollisiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että Venäjä ei muodosta maille suoraa sotilaallista uhkaa.

Yksittäisten Visegrad-maiden toimia suhteessa Venäjään määrittävät geopolitiikka, normatiiviset syyt, kuten näkemys Venäjän ihmisoikeustilanteesta, ja kauppa- sekä sisäpoliittiset intressit, jotka ovat erilaisia eri maissa.

Sisäpoliittiset syyt, kuten halu lisätä hallinnon suosiota, ja huolet mahdollisten pakotteiden taloudellisista vaikutuksista vaikuttavat Visegrad-maiden ulkopolitiikkaan. Kuitenkin vain Unkarin pääministeri Viktor Orbán on toistaiseksi rikkonut kommenteillaan Visegrad-maiden välistä solidaarisuutta Ukrainan kriisissä.

Koska useimmat normatiiviset, kauppa- ja sisäpoliittiset syyt ovat luonteeltaan pysyviä ja strategisia, Visegrad-maiden epäjohdonmukaisuus suhteessa Venäjään todennäköisesti jatkuu.

Suositukset