Briefing Paper

Briefing Paper 160 (2014)   

Russian thinking in the Ukraine crisis:
From drawing a line of defence to seeing a threat to national security


Julkaistu 15.9.2014

Katri Pynnöniemi
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (6.27 Mb)

Venäläisen ulkopolitiikan tutkijan Sergei Karaganovin kirjoittamat artikkelit avaavat näkymän siihen, miten Venäjä on tulkinnut Ukrainan kriisiä ja omia strategisia etujaan kriisin eri vaiheissa.

Venäjällä Ukrainan konfliktissa on nähty olevan kyse puolustautumisesta lännen tunkeutumiselta alueelle, jonka Venäjä katsoo kuuluvan etupiiriinsä.

Krimin operaatiota Karaganov tulkitsee siten, että Venäjä on pakottanut lännen lopettamaan kylmän sodan. Venäjän on puolestaan Karaganovin mukaan tehtävä valinta läntisen ja ei-läntisen tien välillä.

Malesialaisen matkustajalentokoneen pudottamisen jälkeen kirjoitetussa kolmannessa artikkelissa Karaganov väittää, että ellei Itä-Ukrainan tilannetta saada rauhoittumaan, konfliktista voi tulla uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle.

Argumentaation kehitys osoittaa, että Venäjän ulkopoliittinen ajattelu on kriisin kuluessa muuttunut astetta realistisempaan suuntaan. Mutta vaikka Karaganov tunnistaa konfliktiin liittyvät vaarat, hän ei tunnusta Venäjän aktiivista osallisuutta konfliktiin.

Suositukset