Briefing Paper

Briefing Paper 162 (2014)   

EU Sanctions Against Russia:
Europe brings a hard edge to its economic power


Julkaistu 21.10.2014

Kristi Raik, Niklas Helwig & Juha Jokela
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (534 Kb)

EU on vastannut Ukrainan kriisiin asettamalla Venäjää vastaan poliittisia ja talouspakotteita. Nämä pakotepäätökset eroavat olennaisesti EU:n aiemmasta pakotepolitiikasta.

Venäjää vastaan asetetuilla pakotteilla on poikkeuksellisen suuri merkitys kolmesta syystä: ne kytkeytyvät suurvaltojen väliseen kilpailuun; EU on keskeisenä toimijana vakavassa eurooppalaisessa kriisissä, jolla on globaalejakin vaikutuksia; ja pakotteista aiheutuu taloudellista vahinkoa myös EU:lle itselleen. EU on onnistunut säilyttämään hauraan yhtenäisyytensä ja käyttämään kollektiivista diplomaattista ja taloudellista voimaansa hyvin vaikeissa olosuhteissa.

Pakotteet eivät ole diplomatian vaihtoehto, vaan pakotteiden kiristämisellä on nimenomaan painostettu Venäjää osallistumaan kriisin ratkaisemiseen neuvotteluteitse.

Pakotteiden vaikutus Ukrainan tilanteeseen on ollut vähäinen ja epävarma. Niillä on kuitenkin langetettu Venäjälle hinta, jonka se joutuu pidemmällä aikavälillä maksamaan eurooppalaisen turvallisuusjärjestyksen ja keskeisten kansainvälisten normien rikkomisesta.

Pakotepäätösten tekeminen on tuonut esiin ennestään tunnettuja ongelmia EU:n ulkopolitiikan johtamisessa ja eri toimijoiden välisessä yhteistyössä. EU:n ulkopoliittisen päätöksentekokoneiston viimeisin uudistus on selkeyttänyt pakotteiden valmistelutyötä, mutta järjestelmällä ei edelleenkään ole riittäviä resursseja, joita pakotepolitiikan merkityksen kasvaminen edellyttäisi.

Suositukset

Briefing Paper 26 (2009)   Briefing Paper 20 (2008)

Turvallisuuden tae vai este kumppanuudelle
EU:n ja Venäjän viisumipolitiikka

Minna-Mari Salminen, Arkady Moshes

 

False Premises, Sound Principles: The Way Forward in EU-Russia Relations

Hiski Haukkala