Briefing Paper

Briefing Paper 174 (2015)   

Securitizing Aid:
The nexus between Japan’s development cooperation and security policy


Julkaistu 26.3.2015

Bart Gaens
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (432 Kb)

Taannoinen panttivankikriisi, jossa ISIL-järjestö sieppasi ja teloitti kaksi japanilaista, paljasti Japanin pyrkimyksen ottaa itselleen aktiivisempi kansainvälinen turvallisuuspoliittinen rooli. Japani pyrkii tähän kehitysyhteistyön strategisella hyödyntämisellä ja höllentämällä maan puolustusvoimille asetettuja rajoituksia pitkällä aikavälillä.

Japani on aina hyödyntänyt jakamaansa kehitysapua tehokkaana mekanismina omien kansallisten etujensa ajamiseksi. Japanin keinoja tässä ovat olleet esimerkiksi avun sitominen Japanin omiin kauppapoliittisiin tavoitteisiin ja lainojen myöntäminen varsinaisen avun sijaan.

Helmikuussa 2015 Japani julkisti uudistetun kehitysyhteistyöasiakirjansa, joka paljastaa selvästi, miten Japani pyrkii valjastamaan kehitysavun strategisiin turvallisuuspoliittisiin tarkoituksiin.

Panttivankikriisi on ruokkinut myös Japanin perustuslain uudistuksesta käytävää keskustelua. Hallitseva liberaalidemokraattinen puolue (LDP) on saanut kriisistä uutta puhtia pitkäaikaiseen tavoitteeseensa perustuslain uudistamiseksi.

Ensi näkemältä sen enempää kehitysavun kytkeminen osaksi turvallisuuspolitiikkaa kuin perustuslaista käytävä keskustelu eivät näytä tuovan mukanaan suuria muutoksia. Molemmat ovat kuitenkin LDP:lle saavutuksia puolueen pitkän aikavälin pyrkimyksissä määrittää Japanille uusi suunta.

Suositukset