Briefing Paper

Briefing Paper 197 (2016)   

Privileged partners?
Italy should use its leverage for constructive policies towards Russia


Julkaistu 14.6.2016

Marco Siddi
The Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (1.28 Mb)

Italialla ja Venäjällä on perinteisesti ollut hyvät keskinäiset suhteet, jotka ovat perustuneet merkittäviin kauppasuhteisiin sekä siihen, että maiden välillä ei ole ongelmallisia kysymyksiä. Italialainen, osittain valtio-omisteinen energiayhtiö ENI on puolestaan luonut vahvat suhteet venäläiseen Gazpromiin.

Italia katsoo olevansa ”keskisuuri valta”, joka edistää ulkopoliittisia tavoitteitaan kansainvälisten järjestöjen – ennen kaikkea EU:n ja Naton – jäsenenä. Italialaiset päättäjät kuitenkin uskovat, että vakaan turvallisuusympäristön luominen Eurooppaan edellyttää yhteistyötä Venäjän kanssa. Niinpä Italia on EU:ssa ja Natossa kannattanut vuoropuhelua Venäjän kanssa.

Ukrainan kriisi teki säröjä myös Italian ja Venäjän väliseen yhteistyöhön: EU:n pakotteet ja Venäjän vastapakotteet vaikuttivat merkittävästi maiden väliseen kauppaan, ja suunnitellun South Stream -kaasuputken hylkääminen heikensi energia-alan yhteistyötä.

Italiassa etenkin maataloustuottajat ja teollisuus vaativat Venäjä-pakotteiden purkamista, sillä pakotteet ovat iskeneet kovimmin näihin aloihin. Italian hallitus tuskin kuitenkaan asettuu EU:ssa vastustamaan pakotteiden jatkamista, ellei Minskin rauhansopimuksen ehtojen toteuttamisessa tapahdu edistystä.

Italia voisi edistää EU:n ja Venäjän suhteiden kohentumista profiloitumalla aloitteellisena keskustelukumppanina esimerkiksi Libyan kriisissä, terrorisminvastaisessa toiminnassa ja Välimeren aluetta koskevassa politiikassa yleensäkin.

Suositukset