Briefing Paper

Briefing Paper 203 (2016)   

Brexit's Impact on the EU Institutions:
Immediate implications and possibilities for reform


Julkaistu 24.10.2016

Teija Tiilikainen
Finnish Institute of International Affairs

Lataa PDF (3.33 Mb)

Britannian brexit-päätöksen välilliset vaikutukset Euroopan unionin poliittisiin instituutioihin ovat merkittävämpiä kuin varsinaiset välittömät vaikutukset. Välilliset seuraukset avaavat unionille myös mahdollisuuksia uudistuksiin.

EU:n perussopimukseen sisältyviä ministerineuvoston määräenemmistösääntöjä jouduttaneen muuttamaan, kun Britannia eroaa unionista. Myös Euroopan parlamentin eurokriittisten poliittisten ryhmien kokoonpano muuttuu eron vuoksi vuoden 2019 eurovaalien jälkeen.

Poliittinen paine Euroopan talous- ja rahaliiton poliittisen hallintajärjestelmän vahvistamiseksi ja oman budjetin luomiseksi euroryhmälle saattaa kasvaa, kun brexitin jälkeiset uudistukset pääsevät vauhtiin. Jos unionin perussopimukset avataan muutoksille, myös yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan instituutioita ja päätöksentekoa todennäköisesti muutetaan ja yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa kehitetään edelleen.

EU:n sisäiset uudistukset eivät kuitenkaan saisi vaarantaa unionin yhtenäisyyttä. EU kamppailee jo nyt sekä sisäisten että ulkoisten paineiden kanssa.

Suositukset

Raportti 39 (2014)   Briefing Paper 123 (2013)

EU:n suunta:
Kuinka tiivis liitto?

Juha Jokela Markku Kotilainen Teija Tiilikainen Vesa Vihriälä

 

The changing European defence market:
Will the new European defence market legislation be a game-changer for Finland?

Harri Mikkola, Jukka Anteroinen & Ville Lauttamäki