Surkov ja Venäjän poliittisen järjestelmän muutokset

Fredag, 30. Januari 2009     0 kommentti(a)
Sirke Mäkinen
tutkija

Tämän viikon tiistaina (27.1.) Vladislav Surkov, Venäjän presidentin hallinnon ensimmäinen varajohtaja, piti lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi tulevista lakimuutoksista. Lakimuutoksista jotka tulevat jonkin verran jälleen muuttamaan Venäjän poliittisen järjestelmän ulkoasua. Varmuuden kertoa lakimuutoksista ennen kuin ne ovat välttämättä edes päässeet Valtiollisen Duuman, Venäjän parlamentin alahuoneen, käsittelyyn, antaa tietenkin se, että Duumassa enemmistö paikoista on pääministeri Putinin johtamalla Yhtenäinen Venäjä –puolueella ja, että muutokset ovat presidentti Medvedevin marraskuussa parlamentille suunnatussa puheessaan esiintuomia. Ja tietenkin se, että Vladislav Surkov (synt. 1964) on yksi Venäjän poliittisen elämän ja erityisesti puoluejärjestelmän pääarkkitehdeistä, presidentin hallinnon ’ammattilobbari’. Hänhän on myös suvereeni demokratia –käsitteen isä. Mutta sitten itse lakimuutoksiin.

Ennen vuoden 2007 parlamenttivaaleja vaalilakia muutettiin muun muassa niin, että kaikki edustajat Duumaan valitaan puoluelistoilta suhteellisen vaalitavan mukaan entisen vaalitavan sijaan (puolet puoluelistoilta suhteellisen tavan mukaan ja puolet yhden edustajan vaalipiireistä first-pass-the post –menetelmällä). Lisäksi kynnystä saada edustajia Duumaan puoluelistoilta nostettiin viidestä prosentista seitsemään prosenttiin. Puolueilta, jotka eivät olleet edustettuina Duumassa, mutta halusivat asettaa ehdokkaita vaaleissa, vaadittiin myös joko vaalipantti (noin 60 miljoonaa ruplaa) tai niiden tuli kerätä vähintään 200 000 kannattajan allekirjoitus. Myös puoluelakia oli aiemmin muutettu niin että jotta puolue voi rekisteröityä poliittiseksi puolueeksi, täytyy puolueella olla vähintään 50 000 jäsentä. Vielä tätä aiemmin oli muutettu tapaa, jolla federaation subjektien johtajat, kuvernöörit, valitaan, tai siis valinnan sijasta päätettiin, että presidentti nimittää kuvernöörit.

Nyt Surkovin ilmoituksen mukaan lakimuutoksilla aiotaan jälleen hieman muuttaa osaa yllä mainituista ’vanhoista’ muutoksista. Ensinnäkin lakimuutoksella tehtäisiin mahdolliseksi, että yli viisi prosenttiä äänistä saanut puolue, joka ei kuitenkaan ylittänyt 7%:n kynnystä, voisi saada pari kolme edustajaansa Duumaan. Näin Duuma saataisiin näyttämään heterogeenisemmalta, vaikka pari kolme edustajaa ei tietenkään käytännössä pysty vaikuttamaan lainsäädäntöön. Viime viikolla Duuma hyväksyi kolmannessa käsittelyssä lakiehdotuksen, joka poistaa oikeuden käyttää vaalipanttia ja nyt kaikkien vaaleihin osallistumisoikeutta havittelevien on turvauduttava allekirjoitusten keruuseen. Surkov kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessaan, että uuden lakiehdotuksen mukaan allekirjoituksia tarvittaisiin nykyisten 200000 sijasta 100000 -120000. Puoluelakiin on tulossa myös muutos: vaadittava jäsenmääärä rekisteröitävälle puolueelle voitaisiin laskea 40000 jäseneen ja myöhemmin tulevaisuudessa jopa 35 000 tai jopa 30000 jäseneen. Tänään perjantaina (30.1.) Duumassa käsitellään myös ensimmäistä kertaa lakia, jonka mukaan ko. alueen vaaleissa voittaneet puolueet tekevät nimitysehdotuksen kuvernööreistä presidentille. Tämä tietenkin useimmiten tarkoittaisi, että Yhtenäisen Venäjän ehdokas valitaan kuvernööriksi.

Lakimuutokset voivat olla toimenpiteitä, joilla Venäjän johto pyrkii tyynnyttämään hallinnon arvostelijoita ja takaamaan ns. yhteiskunnallisen vakauden, joka on aiemmin säilynyt − kiitos hyvän taloudellisen tilanteen. Venäläiset eivät toistaiseksi ole lähteneet joukolla kaduille talouskriisistä huolimatta (lukuunottamatta esim. Venäjän Kauko-Idässä olleita tuontiautojen tullien nostamisesta johtuneita mielenosoituksia), vaikka esimerkiksi Toinen Venäjä −liike ja kommunistiset järjestöt pyrkivät mobilisoimaan kansalaisia pienimuotoisiin katutapaamisiin, jos ja kun varsinaisiin mielenosoituksiin ei anneta lupaa. Poliittinen tyytymättömyys kuitenkin kasvanee, jos taloudellinen tilanne heikkenee edelleen. Pelkillä kosmeettisilla lakimuutoksilla ei Venäjän johto välttämättä tästä kriisistä selviä.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä