Yhteiset juhlat Kosovossa

Måndag, 2. Mars 2009     1 kommentti(a)
Tanja Tamminen
forskare

Talvi on lopuillaan Kosovossa, vaikka sitä ei pakkasesta ja lumen määrästä huomaisikaan. Brezovican hiihtokeskukseen suuntaavat sekä Kosovon albaanit että serbit, ja hiihtohisseissä puhutaan sujuvasti molempia kieliä. Kansainvälinen lehdistö on huomannut, kuinka yhteisen harrastuksen parissa poliittiset riidat hautautuvat lumeen. Viime aikoina onkin julkaistu useita artikkeleita hiihtokeskuksesta. Tämä talviurheilukeskus sijaitsee lahella Makedonian rajaa serbienemmistöisessä Štrpcen/Shterpcen kunnassa.

Štrpcen/Shterpcen keskustassa ei Kosovon itsenäisyyspäivää juhlittu railakkaasti (ei myöskään Kosovon pohjoisosissa lähellä Serbiaa), sen sijaan suurimmassa osassa Kosovon kaupungeista 17. helmikuuta oli suuri juhlapäivä. Kosovo juhli 1-vuotissyntymäpäiväänsä ilotulittein ja konsertein, jotka vetivät pakkasesta huolimatta kaduille ennätysyleisöt heiluttaen Kosovon sinikeltaisia ja albaanien punamustia kansallislippuja. Kansalliset symbolit – uusi lippu ja kansallishymni – nostavat kansallistunnetta nuoressa valtiossa. Titon aikaan myös Jugoslaviassa käytetty albaanilippu, jossa kaksipäinen kotka punaisella pohjalla katsoo kohti Kosovoa ja Albaniaa, säilyttää kuitenkin mittaamattoman tunnearvon Balkanin alueen albaanien keskuudessa.

Kosovon enemmistö juhli siis itsenäisyyttä 17. helmikuuta 2009, samaan aikaan kuin allekirjoittanut huojentuneena lähetti väitöskirjakäsikirjoituksen Pariisin Institut d’Etudes Politiques opinahjoonsa eli tuttavallisemmin Sciences Po’hon. Ranskalaiseen tapaan väitöskirja on pitkä kuin nälkävuosi ja sen loppuunsaattamiseen kuluivat monituiset viikonloput Pristinassa. Pahimpien pakkasviikkojen sähkökatkot muodostuivat väitöskirjatyössä muistorikkaiksi, kun viimeiset osiot tuli kirjoitettua iltasella kannettavan tietokoneen akun varassa kynttilän valossa.

Kosovolaisten iloksi talvi ei ole kuitenkaan ollut kovin raaka, ja lumi on sulanut useampaan kertaan auringonpaisteessa. Aurinko on aina suurena apuna maassa, jossa monet ihmiset lämmittävät asuntonsa sähköllä. Pelletti on onneksi löytänyt tiensä Kosovoon, ja monet ravintolat ovat asentaneet tiloihinsa pellettitakkoja energian kulutusta vähentämään.

Arki siis jatkuu juhlien jälkeen Kosovossa – energiapula, suurtyöttömyys, opintomahdollisuuksien vähyys ja heikko kansantalous pysyvät jokapäiväisinä huolenaiheina kaikkien kosovolaisten keskuudessa etniseen taustaan katsomatta. Kansanterveys on myos yleisen huolen keskipiste. Sodan jalkeen syöpätapausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja kahvilakeskusteluissa syytä etsitään esimerkiksi vanhoista ja saastuttavista hiilivoimaloista. NATOn pommitusten mahdollisiin vaikutuksiin harvoin kajotaan (NATOhan nahdaan pelastajana ja Milosevicin raa’an sortokauden lopettajana). Pekka Haavisto tutki YK:n puolesta pommitusten jälkiä vuonna 2000. Kysymys on poliittisesti arka, mutta pommituksilla saattaa olla terveydellisiä vaikutuksia, jotka alkavat näkyä nyt vuosien kuluttua. Kosovon kansanterveys kärsii myös romahtaneesta julkisen terveydenhuollon tilasta. Terveydenhuollon työntekijät menivät viime keskiviikkona lakkoon, jotta ongelmiin ja surkeisiin palkkoihin saataisiin edes jonkinlaista parannusta

Kansainvälisten toimijoiden paljous alueella ei ratkaise sosio-taloudellisia ongelmia. Useimmiten eurooppalaiset toimijat keskittyvät järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen taisteluun, oikeusvaltio-instituutioiden kehittamiseen, demokratian - esimerkiksi Ahtisaaren suunnitelman mukaisen paikallishallintouudistuksen - tukemiseen ja luottamuksen rakentamiseen eri etnisten ryhmien valille.

Vaikka EU:n talousapu Kosovoon on erittain merkittävä, Kosovo tarvitsee kuitenkin tukea myös investoijilta, jotka uskaltautuvat mukaan uuden valtion talouden rakennustalkoisiin. Pienetkin yritykset saavat ihmeitä aikaan kuntatasolla: työpaikat ja uudet innovaatiot vahvistavat paikkalista uskoa tulevaisuuteen ja rohkaisevat kosovolaisia etsimään uusia ratkaisuja arkisiin ongelmiinsa: esimerkiksi jatkuvien sähkökatkojen vastapainoksi pelletti- ja aurinkoenergiavaihtoehtoja.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Keskustelu (1 kommenttia)

11.3.2009, Lasse Liukkonen
 

Talvella kosovolaiset ovat tunnetusti asuneet rauhallisessa rinnakkaiselossa kun on kylmä ollut. Kevään tultua ja lämpötilan noustua on "urheilumieliala" kasvanut ja väkivaltaisuudet sekä levottomuudet yleistyä.

On myös kaikkien kosovolaisten ja Kosovossa eläneiden tiedossa, että on maan tapa varastaa sähköä esimerkiksi akkukaapeleilla suoraan sähkölinjasta tai muuntajasta. En tietenkään pysty kiistämään sähköntuotannon rajoittamista, mutta sähkön varastamista olen useasti nähnyt omin silmin.

Kosovo on sen verran nuori valtio, että on liian aikaista ennustaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Luonnonvaroja ei ole ja koulutus-taso on heikko. Toivon kuitenkin kaikkea hyvää kosovolaisille, sekä albaaneille että serbeille.

Lasse Liukkonen
Hongkong

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä