Eurooppa ruudullasi

Fredag, 6. Mars 2009     0 kommentti(a)
Aaretti Siitonen
Forskare

Aloitin tällä viikolla työt Ulkopoliittisessa instituutissa. Ensisijainen tehtäväni täällä on seurata europarlamenttivaaleja – tulen valottamaan parlamentin toimintaa, kampanjointia ja itse kesäkuun vaaleja. Ensi töikseni haluan kuitenkin vastata Henry Kissingerille.

Kissinger, Nixonin kauden Yhdysvaltain ulkoministeri, esitti kerran turhautuneena kuuluisan kysymyksen: ”Kenelle soitan, kun haluan soittaa Euroopalle?”. Tämä ei enää ole olennaista. Nykymuodossaan kysymys kuuluu: ”Mille nettisivulle menen, kun haluan tietää, mitä mieltä Eurooppa on?”

Mielestäni paras paikka tähän ovat Euroopan parlamentin kotisivut. Michael Shackleton, joka on yhdessä Richard Corbettin ja Francis Jacobsin kanssa kirjoittanut tähän asti parhaan yleisteoksen Euroopan parlamentista, (The European Parliament, John Harper 2007), on luonut nettitelevisiokanavan, jonka kautta on mahdollista seurata suoria lähetyksiä ja tallenteita parlamentissa käytetyistä puheenvuoroista. Vaikkapa suomeksi.

Parlamentin istuntosaleja reunustavat joka suunnalla kääntäjien kopit. Kääntäjät ovat alansa neroja, simultaanitulkkeja, jotka pystyvät tulkkaamaan kuulemansa välittömästi toiselle kielelle. Tuoleissa istujat asettavat kuulokkeet päähänsä ja valitsevat mieleisensä kanavan. Parhaimmillaan kielivaihtoehtoja on kaksikymmentäkolme.

Kanavien vaihtaminen on erikoinen kokemus, sillä Euroopan moninaisuus on välittömästi läsnä. Viestin sisältö on sama, mutta kielen lisäksi tulkin ääni ja joskus sukupuoli vaihtelevat kanavalta toiselle. Tämä onkin kuvaavaa siitä, miten parlamentti ja Euroopan unioni koetaan. Kunkin jäsenvaltion kansalaiset kuulevat siitä oman tulkintansa – yhteinen todellisuus on olemassa, mutta se nähdään omasta suunnasta.

Kokemus on vaikuttava parlamentin istuntosalissa, mutta se ei onneksi rajoitu sinne. Syyskuusta 2008 lukien parlamentissa pidetyt puheenvuorot on taltioitu ja ne ovat löydettävissä täältä:

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/research-by-speaker-mep?language=fi

On kiinnostavaa kuulla omien euroedustajien puheenvuoroja, mutta suosittelen myös esimerkiksi seuraavia hakusanoja kohdassa Puhuja(muu): Dalai Lama, Betancourt, Klaus.


Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä