Kilpajuoksu Sotšin vaaleihin

Tisdag, 21. April 2009     0 kommentti(a)
Pirjo Liukkonen
harjoittelija
Venäläinen Sotšin kaupunki on tämän viikon poliittisessa myrskyssä. Pormestarinvaalit järjestetään ensi sunnuntaina ja kevään ehdokaskaruselli saa vihdoin päätöksen. Sotši isännöi vuoden 2014 talviolympialaiset ja tulevalla pormestarilla on keskeinen osa niiden järjestämisessä. Vaalit ovat muutenkin merkittävät, sillä ne nähdään Venäjän demokratian testinä. Vaikka kyseessä on vain kunnallisvaalit, on pormestarinvaalit niitä harvoja paikkoja avoimelle poliittiselle kilpailulle. Rehelliset vaalit olisivat merkki uudesta ajasta. Pormestarinvaaleissa oppositiolla on mahdollisuus nostaa esille konkreettisia ongelmia ja äänestäjät voivat näyttää turhautuneisuutensa hallintoa kohtaan.

Novaja gazeta -lehdelle antamassaan haastattelussa presidentti Medvedev kuvasi Sotšin vaaleja todelliseksi poliittiseksi taisteluksi. Halukkuutensa pormestariksi ilmoitti muun muassa kuuluisa balettitanssija Anastasia Volochkova, Andrei Lugavoi jota Britannia syyttää Litvinenkon murhasta sekä miljonääri Aleksei Lebedev, joka on avoimesti vastustanut nykyisen hallinnon politiikkaa. Medvedevin mukaan on hyvä, että vaalit ovat värikkäät, jotta ihmiset kiinnostuisivat vaaleista. Kuitenkin ihmiset yleensä valitsevat poliitikon, eikä julkkista, hän kertoi haastattelussaan.

Volochkovan ja Lugavoin ehdokkuudet kuitenkin evättiin jo rekisteröintivaiheessa. Lebedevin ehdokkuus peruttiin vasta viime perjantaina, vaikka ennakkoäänestys oli ehtinyt jo alkaa keskiviikkona. Myös Lebedevin hakemuksessa väitettiin olleen puutteita. Ehdokaslista on kutistunut 25 potentiaalista ehdokkaasta kuuteen henkilöön joidenkin poisjäätyä ja joidenkin rekisteröinnin epäonnistuttua. Oppositiopoliitikot ovat toistuvasti syyttäneet vaaliviranomaisia vaalirekisteröintipaperien manipuloinnista estääkseen tiettyjen henkilöiden ehdokkuuden.

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov on pysynyt ehdokkaana edustaen uutta Solidaarisuus-liikettä. Hänen ei ole kuitenkaan annettu kampanjoida näkyvästi; hänellä on muun muassa ollut vaikeuksia saada mainoksia paikallislehtiin ja miliisi on takavarikoinut tuhansia hänen mainoslehtisiään. Nemtsov joutui keväällä tuntemattomien hyökkääjien kohteeksi, kun he kaatoivat hänen päälleen ammoniakkia. Nemtsov epäilee Nashi-nuorisojärjestön olleen hyökkäyksen takana. Järjestö on kiistänyt syytökset.

Seuraavaksi pormestariksi valitaan todennäköisesti Yhtenäisen Venäjän ehdokas Anatoli Pakhomov, joka on toiminut Sotšin pormestarina viime lokakuusta, edeltäjänsä jätettyä tehtävät terveyssyihin vedoten. Yhtenäinen Venäjä ei ole tottunut häviämään, mutta se on saanut aiemmin tänä keväänä tyytyä tappioon jo kolmissa pormestarinvaaleissa. Tappio Sotšissa olisi nöyryyttävää puolueelle. Oppositiojohtaja Nemtsov kertoi sunnuntaina The Moscow Times-lehdelle, että tuhansia ihmisiä painostetaan äänestämään Pakhomovia tai muuten he saattavat menettää työpaikkansa.

Vaalituloksen selvittyä ensi sunnuntaina, uusi pormestari kohtaa heti uuden työn haasteet. Hänellä on suuri vastuu päättää siitä, miten olympialaisten budjetti käytetään. Rahoituksessa onkin ollut finanssikriisistä johtuvia vaikeuksia. Kuka ikinä voittaakin, saa hän palkkioksi, ei vain mainetta ja kunniaa, vaan myös suuren vastuun olympialaisten järjestämisestä. Vaalit ovat joka tapauksessa testi Venäjän demokratialle. Jäämme odottamaan voittaako kilpajuoksun pormestariksi ennakkosuosikki vai musta hevonen.


Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä