Republikaanien ahdinko

Måndag, 18. Maj 2009     0 kommentti(a)
Tapani Vaahtoranta
specialrådgivare
Palasin Yhdysvalloista Suomeen vapuksi. Kun edellisen kerran asuin siellä 1980-luvun alkupuolella, Ronald Reaganin aloittama konservatiivinen vallankumous oli täydessä käynnissä ja poliittinen ote republikaaneilla. Nyt tilanne on kokonaan toinen. Barack Obama on poikkeuksellisen suosittu presidentti, eikä republikaaneilla ole johtajaa eikä ohjelmaa, joilla he kykenisivät haastamaan demokraatteja. 

Mitä on tapahtunut?

Suuri syy republikaanien ahdinkoon on George Bushin epäsuosio lähihistoriassa vain Richard Nixonin kannatusluvut ovat olleet alhaisemmat, ja hänhän joutui eromaan Watergate -skandaalin takia.

Obaman tavoitteena on nyt lopettaa Reaganin vanhoillinen vallankumous ja lähteä viemään Yhdysvaltoja uuteen suuntaan.

Republikaaneilla on suuria vaikeuksia löytää toimivia argumentteja presidentin politiikkaa vastaan. On yritetty syyttää Obamaa yrityksestä tuoda “eurooppalainen sosialismi” Yhdysvaltoihin. Monet tarkoittavat tällä sosialidemokratiaa, mutta myös Marxin, Leninin ja Stalinin nimiä on käytetty lyömäaseina.

Kaiken huippu – tai paremminkin pohjanoteeraus – oli radion puheohjelman vetäjän Rush Limbaughin esiintyminen konservatiivien kokouksessa helmikuun lopulla. Puhetta on vaikea uskoa todeksi, ellei sitä itse näe ja kuule. Asian voi käydä toteamassa hänen kotisivultaan.

Puheesta nousi julkisuudessa heti iso kohu. Republikaanien johtaja Michael Steele otti Limbaughiin etäisyyttä leimaamalla tämän viihdyttäjäksi. Seuraavana päivänä hän kuitenkin joutui pyytämään anteeksi. Limbaughin meuhkaaminen oli koskettanut konservatiivisten amerikkalaisten syviä tuntoja.

Lähtiessäni Washingtonista GOP oli edelleen pahassa pulassa. Tuoreessa mielipidetiedustelussa vain runsas viidennes amerikkalaisista sanoi olevansa republikaani. Ja puolueen piiristä kuului yhä enemmän puhetta siitä, että ainoa tie ulos ahdingosta on palaaminen republikaanien perusarvoihin: pieneen valtion rooliin, yksilön vastuun korostamiseen ja vapaaseen talouteen. Ei hyvältä näytä.


Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä