Ukrainalaiset äänestävät presidentistä

Måndag, 1. Februari 2010     0 kommentti(a)
Maija Salonen
koordinator

Ukrainan presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidettiin 17. tammikuuta. Eniten ääniä (n. 35 %) keräsi opposition Viktor Janukovitsh ja toiseksi eniten (n. 25 %) pääministeri Julia Timoshenko. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin arvion mukaan vaalit sujuivat hyvin ja osoittivat merkittävää edistystä edellisiin vaaleihin verrattuna. Olin vaalien aikaan Kiovassa ja odotin näkeväni mielenkiintoisia tapahtumia vaalien alla ja vaalipäivänä, mutta vaalit sujuivat hyvin rauhallisissa merkeissä. Mielenosoituksia ei Kiovan keskusta-alueella nähty, koska ne oli kielletty. Itsenäisyyden aukio, joka oli vuoden 2004 presidentinvaalien jälkeen tapahtuneen ’oranssin vallankumouksen’ tapahtumapaikka, oli nyt hieman erilaisen toiminnan näyttämö: keskieurooppalaisen suklaamerkin markkinointipaikka ja luistinrata. Törmäsin yhteen kampanjatilaisuuteen vaaleja edeltävänä perjantai-iltana. Tunnelma sielläkin oli rauhallinen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ukrainalaiset olisivat tyytyväisiä maansa tämänhetkiseen tilanteeseen, vaan he äänestivät hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. Monet olivat pettyneitä siihen, että oranssi vallankumous ei tuonutkaan heille sitä muutosta, mitä he odottivat. Äänestäjät eivät myöskään olleet kovin tyytyväisiä presidenttiehdokkaisiin, vaikka heitä tuohon 18 ehdokkaan joukkoon monenlaisia mahtuikin ja he edustivat erilaisia poliittisia näkemyksiä. Etyjin mukaan ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti ympäri maata ilman esteitä. Kiovan ydinkeskustassa vaalimainonta oli melko hillittyä. Näkemäni mainokset kuuluivat pääasiassa Timoshenkolle, Yanukovitsille ja istuvalle presidentille Viktor Jushtshenkolle. Vaaleja edeltävä perjantai oli viimeinen kampanjapäivä, minkä jälkeen muun muassa vaalijulisteita ei saanut olla enää näkyvillä. Suurin osa julisteista olikin poistettu, tai ainakin osa julisteesta. Tosin Timoshenko oli keksinyt hyvän taktiikan. Hän oli saanut itsensä erään aikakauslehden kanteen, joten hänen naamansa näkyi Kiovan katukuvassa kätevästi koko vaaliviikonlopun.

Yhdellä ehdokkaalla taas oli ovela taktiikka äänestystä koskien. Vasili Protyvsikh vaihtoi syksyllä sukunimensä nykyiseen, joka nyt tarkoittaa ”Vastaan Kaikkia”. Hän kertoi nimenvaihtonsa syyksi halun ”ilmaista niiden kansalaisten mielipiteitä, jotka ovat kaikkia ehdokkaita vastaan sekä sitä sekasortoa, jossa Ukraina tällä hetkellä on”. Tosin jotkut epäilivät nimen vaihtamisen syyksi halua kasvattaa saatua äänimäärää. Äänestyslippuihin oli listattu jokaisen ehdokkaan nimi allekkain. Jos oli tyytymätön kaikkiin kandidaatteihin, sai viimeisenä laittaa rastin kohtaan: ”olen vastaan kaikkia ehdokkaita”. Protyvsikhin nimenvaihdoksen syynä olisi siis ollut mahdollisuus saada ääniä niiltä, jotka halusivat äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan ja laittaisivat epähuomiossa ruksin hänen kohdalleen. Oli miten oli, hänen menestyksensä ei ollut kovin suurta; Protyvsikh sai 0,16 % kaikista äänistä.

Hyvin ei käynyt myöskään Jushtshenkolle. Hänen äänisaaliinsa oli vähäinen, 5,5 %, ja hän tulee siis saamaan lähtöpassit presidentin virastaan. Edellisissä vaaleissa vuonna 2004 kansa nosti mielenosoituksillaan Jushtsenkon presidentiksi, ohi Janukovitshin, jota syytettiin vaalivilpistä. Nyt taas Janukovitsh, tämä oranssin vallankumouksen ’paha poika’, keräsi eniten ääniä demokraattisin toimin.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei siis saanut yli 50 %:n kannatusta, joten toinen kierros järjestetään tulevana sunnuntaina. Vaalien tulosta ei vielä varmasti osata ennustaa. Timoshenkolla voi hyvinkin olla mahdollisuus kuroa Janukovitsh kiinni. Kilpailu liikkuvista äänestäjistä on nyt kovaa, mutta monet ukrainalaiset äänestäjät eivät pidä kumpaakaan ehdokasta hyvänä. Joka tapauksessa, jos vaalit sujuvat yhtä hyvin kuin ensimmäisellä kierroksella, ovat ne kuitenkin vapaat ja rehelliset vaalit, joissa enemmistön tahto ratkaisee.

Inläggen representerar skribenternas egna åsikter

Osallistu keskusteluun

Henkilötiedot
Nimi  
Sähköpostiosoite  
Web-sivusto  
Kommentti
  Lähetä